Linkovi

Senzori koji beleže brzinu skijaša raspoređeni duž ski-staza u Švajcarskoj


Skijaška sezona u Evropi je na izmaku, a zahvaljujući snegu ove godine su veoma uživali ljubitelji zimskih sportova u SAD i širom severne hemisfere.

Neki u tom užitku preteruju, a nekoliko smrtnih slučajeva i brojne povrede postavile su pitanje bezbednosti skijaša. Tragedije na skijalištima mogle su da budu sprečene, da su sportisti i rekreativci ispoštovali kod odgovornosti i skijali pažljivije.

Zaštitna kaciga i pažljivije spuštanje niz snežne padine doprinelo bi bezbednosti svih na skijalištima, ali to nije zajednički imenilac zimskih centara u kojima neretko nađete i one koji nemaju baš mnogo obzira

"Neki vole brzinu i ludilo jer samo tako dobijaju dovoljno adrenalina".

Stotine hiljada skijaša svake godine dolaze da uživaju na padinama švajcarskih Alpa. Tamošnji biro za prevenciju nesreća kaže da ih godšnje bude i 115 hiljada. Osiguravajuće kompanije veruju da su 2/3 nesreća izazvane prebrzim spuštanjem. Da bi se umanjili troškovi koje osiguravajuća društva plaćanju na ime lekarskog tretmana povređenih skijaša, sada se spust pokušava usporiti novom tehnologijom. Senzori koji beleže brzinu skijaša raspoređeni su na strateški važnim tačkama duž ski-staza u Švajcarskoj.

"Mislim da je to vrlo korisno. Neki ljudi nemaju pojma koliko brzo se spuštaju, Ponekad je važno znati ideš li prebrzo i možeš li sprečiti nesreću."

Skijaši koji voze brže od 30 kilometara na sat upozoreni su da uspore. Mark Langeneger radi za osiguravajuću kompaniju SUVA. On kaže da nije cilj kažnjavanje skijaša i snoubordera kao što to policija radi na autoputevima, već da jesu pitanju prevencija nesreća izazvanih prebrzim spustom.

Ortopedima se ova ideja dopada. Brzina od 30 kilometara na sat ostavlja iste posledice kao i pad sa visine od 10 metara"

Vlasnik američkog ski-centra Džon Mekoli prati rezultate istraživanja jer ga brine bezobzirno ponašanje na skijalištima koga je sve više.

"Najviše nas brinu povrede – privremene ili trajne, a onda to deluje i na reputaciju centra."

U Švajcarskoj su od ove godine počeli da ograničavaju brzinu skijaškog spusta, a vrlo je moguće da će uskoro skijaške kacige biti obavezujuće.

XS
SM
MD
LG