Linkovi

Spoljnopolitički Odbor Predstavničkog doma: Nada u evropsku budućnost Srbije


Američka administracija zabrinuta je da bi nacionalisti u Srbiji mogli da iskoriste nezavisnost Kosova da ponovo dođu na vlast - kazao je pomoćnik državnog sekretara Danijel Frid, pred spoljnopolitičkim Odborom Predstavničkog doma. On ističe da je na srpskom narodu da odluči kakvu budućnost želi. Većina članova Odbora podržala je nezavisnost Kosova, ali je jedan broj njih izrazio zabrinutost za položaj srpske majine i mogućnost da kosovsku nezavisnost kao model iskoriste drugi separatistički pokreti u svetu.

Pomoćnik državnog sekretara kaže da će jedine prepreke na putu Srbije ka evropskoj budućnosti biti one koje sama postavi, uz poziv na oprez kada se govori o daljem razvoju situacije. Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara:

“Možda će izborna kampanja biti vođena u vezi sa budućnošću Srbije u Evropi i možda će Srbija izabrati evropsku budućnost, a ne samoizolaciju.”

Frid je ponovio da Sjedinjene Države podržavaju evropski put Srbije.

“Administracija je zabrinuta da nacionalističke snage nameravaju da iskoriste nezavisnost Kosova kako bi se vratile na vlast. Verujemo da Srbija zaslužuje evropsku budućnost, od koje zavisi i mogućnost da im pomognemo. O tome bi trebalo da odluči narod Srbije.”

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Hauard Berman, očekuje od srpskih lidera da poštuju vladavinu prava, ponašaju se zrelo i pozovu Srbe u regionu na uzdržanost. Nedavni izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije, ističe Berman, predstavlja signal da većina Srba želi članstvo u Evropskoj uniji.

“Želim da srpski narod potvrdi tu odluku na vanrednim parlamentarnim izborima. Glasači će imati šansu da iskažu svoju podršku Srbiji koja je čvrsto ukorenjena u evroatlanskoj zajednici, a ne pod upravom radikalnih snaga koje traže bliže veze sa Rusijom.”

“Srbija je sada na potezu. Da li će nastaviti da se okreće prošlosti i savezništvu sa Rusijom i da li će da vodi ratove iz 1389. i 1999. ili će krenuti napred i biti deo EU i 21. veka. Nadam se da će krenuti napred, ”kaže Eliot Engel, demokrata iz Njujorka.

Vodeći predstavnik republikanaca u Odboru, Ileana Ros Letinen kazala je da joj je Stejt department garantovao da će u slučaju bilo kakvog sukoba, Evropska unija adekvatno reagovati i ako bude potrebno poslati dodatne trupe. Većina članova odbora podržava administraciju u odluci da prizna nezavisnost Kosova, ali izražava zabrinutost za srpsku manjinu. Kristofer Smit, Nju Džerzi:

“Kao član Kongresa više od dve decenije brinem o sistematskom kršenju prava kosovskih Albanaca, a sada sam zabrinut za Srbe u Mitrovici i drugim delovima Kosova, jer se krše njihova prava.”

“Nadam se da ćemo biti pažljivi u komunikaciji sa onim Srbima koji su, razumljivo, zabrinuti za svoju budućnost,“ rekla je Melisa Bin, demokrata iz Ilinoja.

Dejna Rorbaker, republikanac iz Kalifornije:

“Uspeh Kosova će zavisti od toga da li su Kosovari sposobni da zaštite i poštuju prava srpske manjine. Ako se okrenu osveti i mržnji i ne krenu napred, Kosovo neće uspeti kao država.”

Zaštita prava srpske manjine jedan je od prioriteta i međunarodne zajednice i kosovskih lidera – kategoričan je Danijel Frid, koji je prošle nedelje, kao prvi visoki funkcioner Stejt departmenta, posetio nezavisno Kosovo.

“Jedna od prvih odgovornosti međunarodne zajednice na Kosovu jeste da se pobrine da se primene sveobuhvatni mehanizmi zaštite srpske manjine koji za sada postoje na papiru.To će biti dugoročan izazov. Situacije je za sada mirna u većem delu Kosova ali treba biti oprezan.”

Frid je dodao da je razgovarao i sa srpskim ministrima u kosovskoj vladi, koji su, kako je naveo, izrazili želju da rade na opstanku i napretku srpske zajednice na Kosovu, uprkos nezavisnosti, te da odbacuju bilo kakvo nasilje. Takođe je naveo da pojedini Srbi strahuju da otvoreno sarađuju sa kosovskom vladom zbog pritisaka i pretnji radikalnih snaga.

Pojedini članovi Kongresa su tokom pretresa postavili pitanje da li bi Kosovo ipak moglo biti presedan za druge sporne teritorije. Stiv Šabot, republikanac iz Ohaja:

“Strahuje se da bi se to moglo dogoditi, jer postoje slične situacije gde pojedine grupe žele da se odvoje od zemlje u kojoj trenutno žive.”

Ted Po, republikanac iz Teksasa:

“Na Kosovu smo postavili presedan i ja se pitam kakva je politika SAD kada, kao super sila, odlučuje da grupa ljudi u jednoj zemlji može biti nezavisna, a da druge grupe u istoj situaciji kao što su Tajvan i Tibet ili provincije u Rusiji ne mogu da budu suverene.”

Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara:

“Kosovo je izuzetak i odluku o priznanju nezavisnosti nismo doneli ishitreno već poštujući realnost. Nemamo običaj da podržavamo separatističke težnje, već napore zemalja da rešavaju etničke razlike u skladu sa vladavinom prava i poštovanjem prava manjina. Zato odluka o kosovskoj nezavisnosti nije bila laka, ali je po našem mišljenju bila ispravna i jedina moguća.”

Pomoćnik državnog sekretara istakao je i da Sjedinjene države odbacuju pozive pojedinih srpskih lidera u Bosni i Hercegovini za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske, ali da se protive i predlozima za ukidanje Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG