Linkovi

Pred sudom hrvatski generali optuženi za zločine nad krajiškim Srbima


Sudjenje hrvatskim generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom počelo je uvodnom rečju tužioca Alana Tigera, koji je rekao da će dokazati odgovornost optuženih za "nasilnu eliminaciju Srba" iz Kninske krajine 1995.

"Ovo sudjenje proizlazi iz nasilne eliminacije krajiških Srba iz Hrvatske i uništavanja njihove zajednice u leto i jesen 1995. i uloge trojice optuženih generala u tome", kazao je Tiger.

Tužilac je naznačio da je cilj operacije Oluja u avgustu 1995. bio ne samo da Hrvatska reintegriše teritoriju Kninske krajine u svoj sastav, nego i da trajno ukloni sa tog područja srpsko stanovništvo i onemogući njegov povratak, kao i da su trojica optuženih bili glavni učesnici u tom "zajedničkom zločinačkom poduhvatu".

"Oluja je za većinu Srba značila kraj života na teritoriji na kojoj su živeli njihovi preci", kazao je Tiger, naglašavajući da su hrvatske snage njihovu imovinu planski pljačkale i uništavale, a civile zlostavljale i ubijale.

Već krajem prvog dana ofanzive, 4. avgusta, većina Srba bila je u bekstvu u "paničnom strahu", "ne slučajnošću, već planom" hrvatskih snaga. Oni koji su ostali, većinom stari i nemoćni, ubijani su, zastrašivani i maltretirani, kazao je Tiger.

General Gotovina, kao komandant vojnog područja Split i zapovednik operacije, prema Tigerovim rečima, "planirao je i naredio artiljerijsku operaciju čiji je cilj bio da otera Srbe, a njegove trupe bile su odgovorne za mnoge zločine počinjene nad civilima".

Prema optužnici, Gotovina, Čermak i Markač su bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa teritorije Kninske krajine.

Protagonisti tog zločinačkog poduhvata bili su tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnici Generalštaba Hrvatske vojske Janko Bobetko i njegov naslednik

Zvonimir Červenko, a učestvovali su i razni drugi zvaničnici hrvatskih vlasti, vojske, policije i vladajuće Hratske demokratske zajednice, precizira se u optužnici.

Podvlačeći da je na čelu "zajedničkog zločinačkog poduhvata" progona Srba iz Kninske krajine, čiji su akteri bili Gotovina, Čermak i Markač, bio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tudjman, tužilac je citirao Tudjmanove reči sa sastanka 31. jula 1995. da hrvatske snage moraju Srbima "naneti takav udarac da praktično nestanu".

Generali Gotovina (53), Čermak (59) i Markač (53) optuženi su u devet tačaka za progone, prisilno premeštanje i deportaciju, pljačkanje javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje naselja, ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini od početka avgusta do kraja septembra 1995.

Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

General Gotovina u to vreme je kao komandant vojnog područja Split zapovedao operacijom Oluja; drugooptuženi Čermak bio je vojni komandant grada Knina i okoline, a trećeoptuženi Markač je, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, zapovedao jedinicama specijalne policije.

Prvi svedok optužbe, pod šifrom 136, pojaviće se pred sudskim većem Alfonsa Orija (Alphons Orie) u četvrtak, 13. marta. Tužioci će pred sudije izvesti ukupno 134 svedoka, obelodanjeno je na jučerašnjoj pretprocesnoj raspravi.

Branioci prvooptuženog Gotovine, Luka Mišetić i Gregori Kiho (Greggory Kehoe) daće sutra svoju uvodnu reč.

XS
SM
MD
LG