Linkovi

Srpski šef diplomatije se usprotivio prenošenju nadležnosti UNMIK-a


Savet bezbednosti raspravljao je o Kosovu, na sednici na kojoj se obratio ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić. Petnaestočlano telo UN ostalo je podeljeno u vezi sa legalitetom kosovske nezavisnosti i statusa misije EU koja bi trebalo da pomogne izgradnju institucija Kosova.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je na sednici Saveta bezbednosti koja je sazvana na zahtev Srbije da se situacija nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara pogoršava i da izmiče kontroli, te da je podrška rezoluciji 1244 i mandatu koji je ona odredila za misiju UN na Kosovu - jedini način da se doprinese stabilnosti i evropskoj integraciji regiona.

U tom kontekstu ministar Jeremić se usprotivio prenošenju ovlašćenja UNMIK-a na druge institucije, bez saglasnosti Saveta bezbednosti, ističući da je mandat misije EULEX i i njoj pridružene Međunarodne upravljačke grupe u suprotnosti sa međunarodnim pravom i stavom Saveta bezbednosti, jer oba tela rade na implementaciji predloga Martija Ahtisarija koji Savet nije prihvatio.

Srpski šef diplomatije ponovo je iskazao spremnost Beograda da se kroz nastavljene pregovore nađe kompromis za status Kosova, ističući da Srbija neće prihvatiti nametanje nezavisnosti Kosova, kojom se, kako je ocenio krši "osnova funkcionisanja međunarodnog sistema".

Srbija, ponovio je Jeremić, neće upotrebiti silu na Kosovu.

"Nasilje nije odgovor. Ni u Beogradu, ni u Mitrovici ni u Prištini. Nigde u Srbiji nasilje nije odgovor", kazao je srpski ministar inostranih poslova.

U razgovoru sa novinarima, Jeremić je rekao je da je Savet bezbjednosti informisao i o parlamentarnim izborima koji će se održati u maju i koji za Srbiju imaju krucijalan značaj. Na tim izborima će se opredeljivati brojna ekonomska i socijalna pitanja, ali i ono najvažnije - pitanje integracije Srbije u EU. Jeremić je međutim naglasio da Kosovo nije predmet unutrašnjo-političke debate u Srbiji.

"Ovi izbori neće biti o Kosovu. Politika Srbije prema Kosovu neće se promeniti, bez obzira na rezultat izbora", kazao je srpski šef diplomatije.

Komentarišući nastup ministra Jeremića, britanski ambasador Džon Sojers rekao je da Savet nije čuo ništa novo u odnosu na nekoliko prethodnih diskusija o Kosovu. Kazao je da mu je drago da Srbija ostaje opredeljena poštovanju rezolucije 1244 kojom se garantuje celovitost Kosova i dodao da će se uloga misije EU na Kosovu samo proširivati te da će UNMIK morati da se adaptira na nove okolnosti - ili kroz mandat Saveta bezbednosti, kazao je Sojers, ili na osnovu direktive generalnog sekretara.

Upitan o predsedničkom saopštenju koje je u opticaj stavila Rusija - kojim se, između ostalog potvrđuju rezolucija 1244 i mandat UNMIK-a - i čije je usvajanje očekivao ministar Jeremić, ambasador Sojers je novinarima rekao da nacrt saopštenja nije uzeo u obzir činjenicu da je jedan broj članica Saveta priznao nezavisnost Kosova i da stoga nije usvojen.

"Saopštenje je jedino moglo da bude usvojeno pod uslovom da je radikalno izmenjeno i da su neki članovi Saveta radikalno promenili stav. Mi ne nameravamo da promenimo naš stav", kazao je Sojers.

XS
SM
MD
LG