Linkovi

Rekordne cijene nafte, ekonomija možda već u recesiji


Cijena nafte dostigla je novi rekord, gotovo 108 dolara za barel. Blumbergova agencija ukazuje da su se cijene nafte tokom protekle godine povećale za 77 odsto, budući da raste potražnja, a vrijednost dolara opada.

Istovremeno, prije svega zbog skoka cijene nafte, američki berzanski indeksi su u utorak izgubili do 2 procenta. U minusu su bile i ključne evropske i vodeće azijske berze.

Ne baš pretjerano ohrabrujuće vijesti za američku ekonomiju ovih dana stižu takoreći iz svih pravaca. Od Vol Strita, preko sekretarijata za rad, do benzinskih pumpi – svi parametri potpiruju strah da je ekonomija već u recesiji.

Tokom prošle godine više od pola miliona Amerikanaca je izgubilo posao. Od zaposlenih u građevinarstvu, industriji, preko bankara i drugih službenika u sektoru finansija.

Broj neplaćenih hipotekarnih kredita i gubitka imovine nikada nije bio veći, a galon benzina u prosjeku skuplji je 64 u odnosu na isti period lani. Eksperti najavljuju i novo poskupljenje.

Centralna banka oborila je kamate pet puta u pet mjeseci, a Kongres odobrio stimulativne mjere vrijedne 168 milijardi dolara. Analitičari kažu – kasno.

Piter Moriki, sa Merilendskog univerziteta kaže da je ekonomija u recesiji još od kraja novembra.

U međuvremenu, Federalne rezerve pripremaju se da idućeg utorka još jendom snize ključnu kamatnu stopu.

XS
SM
MD
LG