Linkovi

Danas vam predstavljamo sociološke ili mikrotrendove


Mark Pen dobija dosta publiciteta u poslednje vreme i sigurno bi mu se dopala ova igra rečima, s obzirom da se bavi, upravo, publicitetom. On je čuveni stručnjak za odnose sa javnošću, koji se profesionalno bavi sprovođenjem anketa u predizbornim kampanjama. On je takođe i jedan od ključnih savetnika predsedničkog kandidata Hilari Klinton. On je čovek koji je izmilio kovanicu soccer mom za zaposlene žene koje žive u predgrađima, a čiji je glas u nekoliko izbora tokom 1990-ih bio odlučujući.

Pen takođe pomno prati sociološke trendove, ili kako ih on naziva, mikrotrendove, što je i ime knjige na kojoj je bio ko-autor.

Trendovi kao što su manja kola, savršenija tehnika, veća upotreba organske hrane i razumevanje prirodne sredine i kako je sačuvati, su dobro poznati. Međutim, Mark Pen piše da su najveći pokreti u Americi danas, zapravo mali.

Npr. on tvrdi da kompanije ne bi trebalo da budu zabrinute zbog pomeranja starosne granice zaposlenih, odnosno da će posle odlaska u penziju kompanije ostati sa previše nepopunjenih radnih mesta. Amerikanci vole da rade, a penzionerima će biti zadovoljstvo da preuzmu dosta obaveza.

Kako Pen dalje navodi, pojavili su se tzv. Thirty-Winkers – Amerikanci koji nemaju dovoljno sna, i za koje su razne kompanije obezbedile prostorije za spavanje. Međutim, ljudi koji pate od manjka sna jedu više brze hrane, goje se, i pate od pogoršanja zdravstvenog stanja, dok nemaju uvek dovoljno novca za lečenje.

Mark Pen piše i da dok žene preuzimaju sve veće uloge u američkim crkvama, istovremeno raste broj radikalnijih religija, koje stavljaju žene u podređeni položaj. U knjizi se pominje i zanimljivost da je, iz nejasnog razloga, broj levorukih Amerikanaca u porastu. Levoruki su poznati po tome da su vrlo kreativni, što bi moglo da rezultira bržom modernizacijom korporativne Amerike, a možda čak i vojske.

Iako mikrotrendovi dolaze i prolaze kao povetarac, o njima je zanimljivo pričati dok su još uvek prisutni.

XS
SM
MD
LG