Linkovi

SZO: Godišnje dva miliona novih slučajeva insuficijencije srca


Srčana insuficijencija se javlja kada oslabljeno srce ne može da upumpa dovoljno krvi i tečnost počinje da ispunjava pluća i ostale delova organizma. Medjutim, dijagnoza ovog oboljenja srca ne mora uvek da znači najgore. Iako za nju ne postoji lek, mnogi pacijenti sa ovim srčanim oboljenjem mogu da se oporave. Prenosimo priču o ženi koja je srećna zbog novog aparata koji pomaže da njeno srce bolje radi.

Više od godinu dana Slina Gonzales je živela sa veoma oslabelim srcem.

«Bilo je veoma teško nisam mogla da napravim ni dva koraka, a da ne izgubim dah,» kaže ona.

Njen lekar Roberta Bogaev kaže da joj je preostajalo veoma malo vremena.

«Ona je umirala zbog slabog rada srca. Imala je verovatno još samo 30 dana života».

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se najmanje dva miliona novih slučajeva insuficijencije srca dijagnostikuje godišnje. Muškarci i žene su podjednako pogodjeni. Ne postoji lek osim transplantacije srca. Medjutim, dok novo srce ne bude dostupno, lekari su trebali da održe Salinu Gonzales u životu. Oni su pronašli rešenje: malu električnu pumpu koja održava protok krvi kroz njen organizam brzinom od 10 hiljada rotacija u minuti. Pumpa je nazvana «Heart Mate» ili «Prijatelj srca». Ona nudi nadu ženama premalim za uobičajenu veličinu pumpe koja se koristi kod muškaraca. Doktor Bad Frejzer takodje radi u Teksaškom institutu za srce u Hjustonu u Teksasu.

«To bi moglo da pomogne mnogim ljudima koji mogu prerano da umru zbog oboljenja za koje ništa drugo ne može da se učini».

U naredna tri meseca, Salina Gonzales osetila se dovoljno dobro da se vrati na posao učiteljice u osnovnoj školi – da trči za svojim sinom – čak i da vežba. Doktorka Bogaev kaže da je došlo do još jednog pozitivnog razvoja.

«Ustanovili smo da se, kada smo ugradili pumpu, njeno srce oporavilo. I u retkim slučajevima, videli smo to isto, da kada se srce odmori, njegova funkcija može da se poboljša».

To je bila druga šansa u životu za Salinu Gonzales. Lekari planiraju da uklone aparat i kažu da njoj više nije potrebna transplantacija zato što je njeno srce dovoljno snažno da upumpava krv samostalno.

XS
SM
MD
LG