Linkovi

Amerikanci razmišljaju o novim mogućnostima za štednju energije


Rastuće cene goriva navode mnoge Amerikance da razmisle o novim mogućnostima za štednju energije, uključujući i energiju koju koriste za zagrevanje svojih domova. Reporteri mreže ABC izveštavaju o novom modelu peći koja koristi dobro poznato gorivo.

U svom domu u Boldvinvilu, u državi Masačusets, Džojs i Leri Džirard ne brinu o tome da li će uključiti grejanje. Čak i na najhladnije dane oni ne moraju da brinu da li će njihovi troškovi za grejanje biti suviše visoki. Njihov odgovorna rastuće cene lož ulja nalazi se u vrećama u njihovom podrumu. Gorivo za njihovu peć raste na obližnjim farmama pošto u peći na biomasu sagoreva - kukuruz.

«Mi ovde imamo fiksnu cenu. To je čisto gorivo i veoma smo zadovoljni - funkcioniše fantastično,» kaže on.

«To je zaista sjajan način na koji sami sebi možemo da pomognemo - oslanjajući se na sopstvene snage,» kaže njegova supruga Džojs.

Gorivo je jednostavno kukuruz koji raste na obližnjim poljima u Masačusetsu. Kompanije koje proizvode popkorn sigurno ne bi bile zadovoljne ovom vrstom kukuruza.

Štednja je zaista značajna. Peć na kukuruz košta oko 4 i po hiljade dolara, ali je cena kukuruza samo oko 60 odsto cene lož ulja. Džirardovi imaju obično zalihe kukuruza za oko 10 dana i povremeno čiste peć. Ovaj metod grejanja je relativno čist i ne oslobadja opasni
ugljen monoksid već ugljen dioksid.

«Suština je da je količina ugljen dioksida koja se oslobadja tokom sezone grejanja jednaka količini koja je potrebna za uzgajanje kukuruza sledeće godine,» kaže on.

Dakle, radi se o gorivu koje je održivo, čisto i koje bi moglo da pomogne da se smanji zavisnost SAD od uvoznog goriva.

XS
SM
MD
LG