Linkovi

Kafein dramatično povećava šansu da dođe do spontanog pobačaja


Trudnim ženama lekari već dugo savetuju da ograniče količinu kafeina koju unose u sebe. Jedno novo istraživanje potvrđuje da kafein može dramatično da poveća šansu da dođe do spontanog pobačaja.

Nova studija pokazuje da trudne žene koje piju šolju i po kafe dnevno – odnosno više od 200 miligrama kafeina – imaju dvostruko veći rizik da dožive spontani pobačaj. Upozorenje važi i za čaj, gazirana pića skafeinom, pa čak i neke lekove.

Dr Trejsi Flenegan je ginekolog specijalista.

"Ono što je drugačije kod ove studije, jeste da pokazuje da i prilično nizak nivo kafeina može da se dovede u vezu sa pobačajem, a to je vrlo važno", kaže ona.

Istraživanje pokazuje da se i kod onih žena koje su konzumirale manje od 200 miligrama kafeina dnevno - rizik od sponatanog pobačaja povećao. Niko zna zbog čega kafein ima takav efekat, ali stručnjaci smatraju da možda ubrzava ritam srca kod fetusa ili smanjuje dovod krvi do bebe. Studiju je obavila neprofitna organizacija «Marć of Dimes», lider u oblasti zdravstvene nege majke i deteta. Iako najmanje jedan stručnjak tvrdi da do najvećeg broja pobačaja dolazi zbog anomalija kod fetusa, autori studije kažu da bi trudne žene trebalo da pokušaju da prestanu sa konzumiranjem kafeina bar u prva tri-četiri meseca trudnoće.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG