Linkovi

Demokratska stranka podeljena uoči primarnih izbora u Mičigenu i Floridi


Kandidati za predsedničku nominaciju demokratske stranke Barak Obama i Hilari Klinton fokusirani su na predstojeće stranačke skupove i primarne izbore u (Vajomingu, ovog vikenda), Misisipiju i Pensilvaniji. Medjutim, demokrate su i dalje podeljene u pogledu načina rešavanja spora o primarnim izborima u Mičigenu i na Floridi, održanih još u januaru.

Primarni izbori održani su u Mičigenu i na Floridi još u januaru. Medjutim, pošto su obe države pomerile svoje primarne izbore protivno pravilima nacionalnog vodjstva demokratske stranke ono ih je kaznilo oduzimanje delegata na stranačkoj predsedničkoj konvenicji u avgustu. U ove dve države glasalo je preko dva miliona demokrata i zvaničnici stranke sada pokušavaju da pronadju način na koji bi one mogle da budu zastupljene na konvenciji. Izabrani zvaničnici iz obe države vrše pritisak na vodjstvo stranke da - ili prihvati postojeće rezultate ili održi nove izbore. Hilari Klinton je ubedljivo pobedila u obe države mada ni ona ni drugi kandidati nisu vodili kampanju na Floridi i u Mičigenu zbog uvedenih sankcija. Senatorka Klinton želi da vodjstvo stranke prihvati delegate iz obe države što bi joj dalo značajan podstrek.

“Mislim da bi predstavljalo veliki problem za glasače Floride i Mičigena da ih lišimo zastupljenosti. Na Floridi je glasalo million 700 hiljada ljudi. Oni su se očigledno nadali da će njihovi glasovi biti uračunati i mislim da moramo da pronadjemo način za to.”

Medjutim, predsednik Nacionalnog komiteta demokratske stranke Hauard Din kaže da će se usprotiviti svakoj nameri da se Floridi i Milčigenu dodele delegati na osnovu rezultata izbora u januaru.

“Ne možete da promenite pravila usred procesa. Florida i Mičigen su odlučili da ne poštuju pravila koja su poštovale sve druge države. Mislim da to nije bilo fer prema kampanjama dvoje kandidata kao ni prema ostalim državama.”

Pristalice Baraka Obame tvrde da bi dodela delegata na osnovu ranijih primarnih izbora bila nepravedna pošto su svi kandidati pristali da ne vode kampanju u Mičigenu i na Floridi. Sam senator Obama je nagovestio da bi mogao da razmotri ideju održavanja ponovnih primarnih izbora u te dve države.

“Pridržavali smo se pravila koja je usvojio Nacionalni komitet stranke i nastavićemo da ih se pridržavamo - mislim da ćemo proći dobro bez obzira na pravila.“

Državni i nacionalni zvaničnici demokratske stranke razmatraju mogućnost održavanja ponovnih primarnih izbora u Mičigenu i na Floridi, ali se ne slažu o tome ko bi trebalo da ih finansira. Rešenje ovog spora moglo bi presudno da utiče na to da li će demokratska stranka biti u stanju da se ujedini posle oštre i naporne kampanje tokom primarnih izbora. Eksperti smatraju da demokrate moraju da nadju način da prihvate delegate iz Mičigena i Floride na predsedničkoj konvenciji pošto bi, u protivnom, rizikovali da otudje glasače u dve ključne države uoči opštih izbora u novembru.

XS
SM
MD
LG