Linkovi

Analitičari: Trka za demokratskog kandidata otvorena do kraja kampanje


Hilari Klinton udahnula je u utorak novi život svojoj predsedničkoj kampanji odlučnim pobedama na primarnim izborima u Ohaju, Teksasu i na Rod Ajlendu. Njen rival Barak Obama i dalje vodi po broju delegata, ali pobede Hilari Klinton znače da se bitka za predsedničku nominaciju Demokratske stranke nastavlja tokom narednih nedelja, ako ne i meseci.

Hilari Klinton je izjavila za američku TV mrežu da su njene tri pobede u utorak podržale tvrdnje da je to iskustvo čini jačim demokratskim kandidatom za predsednika.

«Birači su konačno fokusirani na to ko će biti najbolji vrhovni komandant i ko bi bio najbolji predsednik u stanju da preokrene trend ekonomije u padu.»

I Hilari Klinton i Barak Obama su se pojavili u emisijama mreže NBC. Tokom primarnih izbora u četiri države, proteklog utorka, Obama je osvojio pobedu samo u Vermontu. Uprkos pobedama Hilari Klinton, Obama je primetio da on i dalje ima prednost u broju delegata i da je i dalje na putu za osvajanje nominacije stranke.

«Osnovna stvar je da smo i dalje veoma dobroj poziciji. Senator Klinton nije uspela da dobije veliki broj delegata u utorak. Mi idemo dalje u Misisipi i Vajoming gde ćemo, kako smo uvereni, dobro proći i ovaj proces će u krajnjoj instanci biti o tome ko će dobiti najveći broj delegata . Smatramo da ćemo to biti mi.»

Mada Obama i dalje vodi po broju delegata, nije verovatno da će bilo ko od dvoje demokrata dobiti dovoljno delegata na preostalim stranačkim skupovima i primarnim izborima da bi obezbedio nominaciju pre no što se nacionalna konvencija stranke održi u Denveru krajem avgusta. To znači da če oba delegata računati na podršku oko 800 takozvanih super delegata - odnosno izabranih funkcionera i stranačkih aktivista koji na nacionalnoj konvenciji mogu da glasaju za koga žele. Hilari Klinton izjavila je za mrežu NBC da su njeni napadi na Obamu pokrenuli pitanja o tome da li će on biti jači demokrata na opštim izborima protiv republikanskog kandidata, senatora Džona MekKejna iz Arizone.

«Super delegati imaju svoju svrhu. Oni treba da donesu nezavisni sud i veoma je važno da to učine na osnovu toga ko će biti najjači kandidat demokratske stranke.»

Stručnjaci veruju da će trka za demokratskog kandidata trajati do kraja kampanje, s obzirom na pobede Hilari Klinton u utorak. Džon Fortije je analitičar vašingtonskog instituta American Enterprise. On kaže da će super delegati, koji su naginjali ka Obami pre izbora u utorak, za sada zadržati taj svoj sud.

«Hilari Klinton se nada da će rezultati u utorak osujetiti taj priliv i da će ona čak biti u stanju da dobije i neka obećanja za sebe. Ako to uspe i dobro prodje u Pensilvaniji krajem aprila to će biti njena šansa da se ponovo vrati u trku. Ako se super delegati s druge strane polako okrenu ka Obami, jer misle da će on biti kandidat, to će učiniti pobede u utorak nevažnim, jer će broj delegata biti isti kao što je bio i pre tih izbora.”

Obama je izgleda u povoljnijem položaju u naredne dve trke na demokratskoj strani, odnosno subotnjim stranačkim skupovima u Vajomingu i primarnim izborima u Misisipiju. Medjutim, Hilari Klinton je favorit na narednim velikim primarnim izborima u Pensilvaniji - 22 aprila. Na republikanskoj strani Džon MekKejn je osigurao nominaciju svoje stranke.

XS
SM
MD
LG