Linkovi

Nju Orleans grad u Lujzijani koji se po živosti razlikuje od svih gradova


Dok grad pokušava da se oporavi od razornih posledica uragana Katrine, pre više od dve godine, turisti se vraćaju da bi probali slavnu njuorleansku kuhinju. Nju Orleans je poznat kao prestonica kreolske kuhinje, kuvarskog stila koji odražava istorijsku mešavinu kultura u gradu. Ričard, glavni kuvar u istorijskom restoranu Kuća Herman-Grima, obašnjava zbog čega je kreolska kuhinja jedinstvena.

«Imate različite kulturne uticaje u hrani. Najpre, imate osnovnu francusku kuhinju, a onda kuvare afričkog ili afro-karipskog porekla. A kada su ovde stigli Španci i preuzeli vlast, doveli su sa sobom i kubanske kuvare», kaže Ričard.

Nju Orelans je stekao kulinarski ugled početkom 19. veka, kada su uspostavljene brojne tradicije u pripremanju hrane. Jedna od tih tradicija su tradicionalne gozbe, među kojima su i one koje su se služile posle ponoćnih crkvenih službi, na kraju posta.

«Mogu da zamislim jelovnik za takvu gozbu, koji je mogao da se sastoji od mesa, hladnih narezaka, turšije, posebnih vrsta hleba, oraha i, svakako, kolača i torti... To su stvari koje mogu da se održe jer, znate, tada nije bilo frižidera, tako da ste za te noćne gozbe morali da pripremite hranu koja može da stoji», kaže Ričard.

Rezultat tradicije i kulturnih uticaja su jela koja su jedinstvena za Nju Orleans. Jedno od verovatno najpoznatijih je gambo, vrsta gulaša, koji se služi preko pirinča. Jelo se sastoji pre svega od mesa ili školjki, začina, povrća kao što su celer, paprike i luk i zaprške – za zgušnjavanje.

Još jedan popularni njuorleanski specijalitet je kalas, vrsta prženih kolača od pirinča posutih prah šećerom. Taj starinski kreolski specijalitet koji se služi za doručak, služi se sa sirupom i belom kafom.

Još jedan primer kreolske kuhinje je omiljeni sos pod imenom remulada – reč je o sosu koji se pravi sa kreolskim senfom. On se upotrebljava na različite načine, a najčešće se služi kao preliv za škampe, kao hladno predjelo. Tomi Diđovani, glavni kuvar u restoranu «Arnods», kaže da je remulada neizbežni lokalni dodatak.

«Svi klasični restorani u gradu, kreolski restorani, obavezno služe i remuladu, od lokalnih porodičnih svratišta do velikih elegantnih restorana», kaže Diđovani.

Najpoznatiji restorani sa kreolskom hranom se nalaze u najstarijem delu Nju Orleansa, u Francuskom kvartu. To je tradicionalno kulturno jezgro, u kojem ljudi mogu da uživaju i u dobrom jelu i u muzici. Kuvar Ričard smatra da je dobra hrana važan deo gradskog identiteta.

«To je sastavni deo ovdašnjeg života. Hrana je izuzetno važna. Ovde i mnogi muškarci spremaju specijalitete», kaže on.

Mnogi smatraju da je kreolska kuhinja pravi ukus Nju Orleansa.

XS
SM
MD
LG