Linkovi

Hilari Klinton preživela super-utorak, Džon Mekejn iz trke istisnuo poslednjeg suparnika


Senatorka Hilari Klinton pobedjuje na izborima za demokratsku predsedničku nominaciju u držvama Teksas, Ohajo i Roud Ajland i time je prekinula mesec dana neprekidnih pobeda Baraka Obame, njenog rivala u demokratskom kampu.

Ove pobede su joj, prema analitičarima, bile neophodne da bi mogla da nadokandi veliku prednost Obame i da bi uopšte imala šanse da ga sustigne do leta, kada se održava konvencija Demokratske stranke na kojoj će s izabrati njihov predsednički kandidat za izbore u novembru.

Republikanac Džon Mekejn je ubedljivo pobedio u Vermontu, Ohaju, Teksasu i Roud Ajlandu i konačno iz trke istisnuo svog poslednjeg suparnika, bivšeg guvernera Arkansasa Majka Hakabija.

"Jako mi je drago da vam kažem, prijatelji moji, da smo danas osvojili dovoljan broj delegatskih glasova da uvereno, ponizno i sa velikom odgovornošću kažemo da ću ja biti republikanski kandidat za predsednika SAD", rekao je Mekejn, bivši senator Arizone, svojim pristalicama u Dalasu.

Klintonova je u Ohaju osvojila, prema prebrojanih dve trećine glasova, 57 odsto glasova a Obama 41 odsto. U Teksasu posle prebrojanih 54 odsto glasova, ona je imala 50 odsto glasova prema Obaminih 48 odsto. Ni jedan od dva demokratska suparnika nije do sada osvojio 2.025 glasova delegata potrebnih da bi se dobila nominacija stranke za predsedničkog kandidata. Broj osvojenih glasova delegata posle ovih najnovijih izbora nije još izašao, ali analitičari smatraju da Hilari Klinton mora da pobedi sa dosta velikom razlikom u preostalim državama gde se još glasa da bi smanjila razliku izmedju nje i Obame. Izbori će se nastaviti u državama Vajoming, Misisipi 8. i 11. marta i Pensilvaniji 22. marta.

XS
SM
MD
LG