Linkovi

Beograd: Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić prekinuo sednicu


Iako je Rezolucija o zaštiti integriteta Srbije uvršćena u dnevni red sednice Parlamenta o njoj se nije raspravljalo.

Predsednik Parlamenta Oliver Dulić izjavio je da rasprava o Rezoluciji ne može da počne dok ne stigne mišljenje Vlade i tim povodom izjavio da ne može da bude predsednik Parlamenta koji donosi ovakvu antievropsku rezoluciju i koji se zaklinje da će zauvek prekinuti odnose sa EU jer to nije način da se zaštiti pozicija Srbije a Kosovu.

Zbog takvog stava radikali su najavili da će tražiti smenu predsednika Parlamenta, a šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je da bi inicijativa za smenu Olivera Dulića značila kraj Vlade. Na to je šef poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija Miloš Aligrudić izjavio je da će ta grupa, ako dođe do blokade institucija, predložiti raspisivanje referenduma o tome da li Srbija može da uđe u Evropsku uniju bez dela svoje teritorije.

Povodom situacije oko Rezolucije oglasio se i kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića ocenom da u Ustavu jasno piše da je Kosovo sastavni deo Srbije i da zato nije jasno čemu služe bilo kakve rezolucije kojima se ponovo potvrđuje integritet i suverenitet zemlje.

O eventualnom referendumu na kome bi se odgovaralo da li su građani za to da Srbija uđe u EU sa Kosovom ili bez njega u Tadićevom kabinetu ističu da Srbija ne sme ni implicitno da daje do znanja da prihvata bilo kakvu nezavisnost Kosova, što bi učinila postavljanjem tog referendumskog pitanja. Svako ko pročita Ustav uveriće se da su bilo kakve naknadne potvrde državnog integriteta suvišne i nepotrebne i zato je jedini cilj predlagača Rezolucije blokiranje evropske perspektive Srbije, rečeno je u kabinetu predsednika Srbije. Tadić je inače u intervjuu nedeljniku Vreme izjavio da ukoliko se formira nova skupštinska većina, onda će Parlament morati da donese odluku o formiranju nove Vlade.

XS
SM
MD
LG