Linkovi

Očekuje se rekordan odziv na ključnim izborima za predsedničke kandidate


Predsednička trka na stranačkom nivou ulazi u završnu fazu, a na primarnim izborima u državama Teksas, Ohajo, Rod Ajlend i Vermont očekuje se rekordna izlaznost.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da demokratski senatori Hilari Klinton i Barak Obama vode veoma neizvesnu bitku za pobedu u državama sa puno delagata – Teksasu i Ohaju. Kod republikanaca, senator Džon Mekejn mogao bi da i formalno osigura nominaciju svoje stranke, eventualnim pobedama nad bivšim guvernerom Arkanzasa, Majkom Hakabijem.

Senatorka Hilari Klinton bori se da očuva svoj san da postane prva žena predsednik SAD. Ankete pokazuju da je trka za demokratsku nominaciju u Teksasu suviše tesna da bi se pravile prognoze, dok senatorka Klinton ima neznatnu prednost u Ohaju, gde će večeras isčekivati rezultate glasanja u sve četiri države. Njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, ranije je sugerisao da su joj za nastavak kampanje neophodne pobede i u Teksasu i u Ohaju. Međutim, kada se sinoć (ponedeljak uveče) iz Teksasa uključila u emisiju "The Daily Show" kablovskog kanala «Comedy Central», senatorka Klinton je nagovestila da bi mogla da nastavi da se bori, čak iako ne pobedi u obe države.

"I dalje je to veoma neizvesna trka, kada govorimo o broju glasova i broju delegata".

Senator Barak Obama, koji pokušava da postane prvi predsednik SAD afro-američkog porekla, trenutno ima više delegata od senatorke Klinton i iza sebe ima 11 uzastopnih pobeda na primarnim izborima i stranačkim skupovima od «Super utorka», 5. februara. U njegovoj kampanji bi voleli da eventualnim pobedama i u Teksasu i u Ohaju večeras zadaju možda odlučujući udarac senatorki Klinton. Međutim, dok je juče (ponedeljak) sa svojom suprugom Mišel vodio kampanju u Teksasu, senator Obama pozvao je svoje pristalice da ništa ne prihvataju «zdravo za gotovo».

"Moramo da radimo u ovim poslednjim satima. Ukoliko ste glasali, onda morate da pronađete nekog ko nije. Ukoliko ste već isplanirali da odete na stranačke skupove, morate da pronađete još pet prijatelja da idu s vama".

Teksašani mogu da izaberu da li žele da glasaju na demokratskim ili republikanskim primarnim izborima, a onda izađu na stranačke skupove te partije za koju su glasali, kada se biračka mesta zatvore. Izlaznost u Teksasu je već visoka, jer se procenjuje da je 60 odsto birača glasalo u odsustvu. Ankete takođe pokazuju da Obama ima veliku prednost u Vermontu, dok Hilari Klinton vodi u Rod Ajlendu.

Republikanci takođe glasaju na primarnim izborima u pomenute četiri države, a u opticaju je ukupno 256 delegata. Senatoru Džonu Mekejnu potrebno je još samo 177 da osigura nominaciju svoje stranke na nacionalnoj republikanskoj konvenciji koja se održava početkom septembra. Njegov glavni rival, bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi, izjavio je da će ostati u trci dok neko ne obezbedi dovoljan broj delegata, ali senator Mejkejn već neko vreme fokusira svoju energiju na demokratske rivale za položaj u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG