Linkovi

Vladajuća koalicija u Beogradu ponovo pred velikim iskušenjima


Velika iskušenja za vladajuća koalicija pred sednicu redovnog zasedanja Skupštine i nagoveštaj stvaranja novog političkog saveza stranke premijera i opozicionih radikala.

I pored protivljenja koalicionih partnera, stranka premijera Vojislava Koštunice najavila je da će podržati Rezoluciju o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije, koju je predložila Srpska radikalna stranka i kojom Parlament poziva Evropsku uniju da jasno i nedvosmisleno potvrdi celovitost državne teritorije Srbije, kao uslov za nastavak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Posle najave usledilo je saopštenje kojim se potvrđuje da su poslaničke grupe Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije-Nove Srbije usaglasile tekst rezolucije kojom se Evropska unija poziva da povuče odluku o slanju misije Euleks na Kosovo, a zemlje članice EU, koje su priznale jednostranu nezavisnost pozivaju se da tu odluku ponište.

Demokratska stranka i G17 Plus kategorički se protive da rezolucija bude stavljena na dnevni red sednice Parlamenta. Šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija izjavila je da je nedopustivo i nezamislivo da se spoljna politika države vodi mimo Vlade, a potpredsednik G17 Plus Tomica Milosavljević ocenio je da bi rasprava o tom predlogu bila presedan pošto o njoj nije bilo rasprave na sednici Vlade niti su obavljene konsultacije šefova poslaničkih grupa.

I šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da poslanici Saveza vojvođanskih Mađara neće glasati da se predlog rezolucije uvrsti u dnevni red sednice parlamenta.

A predsednik Parlamenta Oliver Dulić rekao je da ukoliko Demokratska stranka Srbije premijera Koštunice sa radikalima izglasa rezoluciju to će značiti novu skupštinsku većinu koja će morati da funkcioniše i kao nova vladajuća većina. Dulić je optužio za nekoretan i ucenjivački odnos Demokratsku stranku Srbije i najavio adekvatan odgovor Demokratske stranke. Ne smemo da dozvolimo, rekao je Dulić, da se zbog Kosova zaustavi proces evropskih integracija Srbije i da Kosovo bude izgovor da se Srbija trajno odgurne od Evropske unije.

XS
SM
MD
LG