Linkovi

Jap de Hop Shefer: Ne bi trebalo da prihvatimo ideju da će biti dva Kosova


Dva Kosova ne mogu i neće postojati - poručio je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer na konferenciji u Vašingtonu, koju je organizovao Brukings institute. Shefer je istakao da se nada da će predstojeći samit u Bukureštu biti pozitivan za region jugoistočne Evrope, ne želeći međutim da potvrdi da li će biti upućen poziv Albaniji, Makedoniji i Hrvatskoj da se pridruže alijansi. Generani sekretar NATO-a kategoričan je kada je pitanju moguća podela kosovske teritorije.

“Kosovo je jedinstveno. Ne bi trebalo da prihvatimo ideju da će biti dva Kosova.To ne može i neće biti."

Od proglašenja nezavisnosti, snage NATO-a uspele su da obezbede sigurnu i stabilnu sredinu za albansku većinu i srpsku manjinu, kaže Shefer.

"Do sada nije bilo velikih migracija, izbeglica i međuetničkog nasilja. Nažalost, videli smo retoriku Beograda koja nije od pomoći, videli smo i paljenje američke ambasade. Međutim, 16.000 pripadnika KFOR-a radi svoj posao i garantuje stabilnost i bezbednost, zajedno sa UNMIK-om i kosovskom policijskom službom. To neće uvek biti lako, ali KFOR uživa poverenje na celoj teritoriji.”

Visoki zvaničnik alijanse je odgovarajući na novinarska pitanja dodao da će, ukoliko to bude potrebno, biti poslate dodatne snage na Kosovo.

“KFOR ima mandat Saveta bezbednosti da osigura slobodu kretanja, bezbednost i stabilnost. Ukoliko, u okviru tog mandata budu potrebne dodatne snage, to smo već planirali. Ukoliko rezerve budu potrebne,one će doći. Ali kao što sam već rekao, jos nema potrebe za slanje dodatnih vojnika.”

Shefer nije želeo da prognozira koje će odluke biti donete na predstojećem samitu NATO-a u Bukureštu, naglasivši da prijem Albanije, Hrvatske i Makedonije još nije izvesan.

“Pozivnice jos nisu odštampane i nema automatizma kada je u pitanju prijem.

Generalni sekretar se nada da će Skoplje i Atina rešiti spor u vezi sa imenom Makedonije do aprila, što bi doprinelo očekivano pozitivnom rezultatu za region zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG