Linkovi

Jeremic uložio protest zbog Medunarodne upravljacke grupe za Kosovo


Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uložio je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu formalni protest zbog formiranja Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo. Jeremić je u pismu ukazao da je formiranje Grupe nelegalno i izvan mandata Saveta bezbednosti UN, naglasio da je za Srbiju to potpuno neprihvatljiv čin i da se zvanični Beograd protivi prenošenju ovlašćenja s UNMIK-a na misiju Euleks, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U Beogradu se rasplamsala polemikada li Srbija treba i dalje da plaća kosovski dug. Odgovarajući na optužbu portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenovića da je predlog da se kosovski dug više ne servisira protivustavan, ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da ta stranka može da otplaćuje kosovski dug iz svog džepa da ne bi plaćali građani i ocenio da se borba za suverenitet Srbije pretvara u širenje kolektivnog ludila. Na tu izjavu ministra Dinkića reagovao je premijer Vojislav Koštunica:

“Kosovo je sastavni deo Srbije i to podrazumeva i odnos prema dugu Kosova a taj stav formulisan je u politici pregovaračkog tima za Kosovo i proizilazi iz Ustava”, rekao je Koštunica.

U polemiku se uključio i vicepremijer Božidar Đelić koji smatra da bi Srbija trebalo da prestane da vraća kosovski dug, ali da pri tom indirektno ne prizna nezavisnost Kosova. Đelić je zatim rekao da je u američkom budžetu za ovu godinu rezervisano je 160 miliona dolara za otplatu kosovskog duga i objasnio da je prvobitna ideja američkog Ministarstva finansija bila da Srbija i Kosovo potpišu sporazum kojim bi to pitanje bilo regulisano. To je nedopustivo i Srbija nikada na to neće pristati, ali možemo naći druge modalitete koji će poštovati naš suverenitet, a istovremeno smanjiti pritisak na naše poreske obveznike, rekao je Đelić.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević ocenio je da Srbija treba da prestane da plaća kosovski dug jer od toga neće biti nikakvog efekta i predložio da ta sredstva budu data za pomoć kosovskim Srbima a ne da se razmišlja o povećanju poreza, što bi bio katastrofalan korak.

XS
SM
MD
LG