Linkovi

Buš traži od Turske da što pre prekine vojnu operaciju na severu Iraka


Predsednik Buš traži od Turske da što pre prekine vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na severu Iraka. Predsednik je o tome govorio na konferenciji za novinare u Beloj kući, koju je prenosila i nacionalna televizija. Predsednik Buš je naglasio da operacija mora da bude ograničena.

«Turci moraju da krenu, brzo da krenu, postignu cilj i povuku se.»

Administracija predsednika Buša hoda po diplomatskom užetu kroz tursku prekograničnu ofanzivu, koja je počela pre nedelju dana. S jedne strane se od nje traži da podrži Tursku u borbi protiv terorista, a sa druge da štiti irački suverenitet. Turska tvrdi da kurdski ekstremisti – pripadnici Kurdske radničke partije, odnosno PKK – vrše napade iz severnog Iraka na tursko vojno osoblje i civile. Predsednik Buš je rekao da su Turska, Irak i Sjedinjene Države saglasne da kurdski pobunjenici predstavljaju opasnost i da to mora da se reši.

«Nikome nije u interesu da tu postoji utočište za ljude koji su voljni da ubijaju nedužne ljude.»

Predsednik je govorio kratko vreme pošto je američki sekretar za odbranu Robert Gejts lično predao istovetnu poruku turskim liderima u Ankari. Gejts je rekao da nije im nije dao rokove za završetak vojne ofanzive, ali je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da daju Turskoj obaveštajne podatke koji mogu da se koriste za pronalaženje baza PKK. Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik je takođe zatražio od američkog Kongresa da ostane uz američke trupe u Iraku i prekine priče o prestanku finansiranja rata. Govoreći po završetku još jedne senatske debate koju su vodili protivnici predsednikove ratne strategije, predsednik je napomenuo da ti zakonodavci ignorišu znake napretka.

«Pred svim ovim promenama na terenu, kongresni lideri i dalje ponavljaju isti stari poziv na povlačenje. Čini mi se da biste mogli da kažete da im je strategija – kada je reč o pritisku za povlačenje – ostajanje na kursu.»

Predsednik je rekao da je važno zadržati dovoljno trupa u Iraku da bi se osiguralo ostvarenje ključnih političkih, ekonomskih i bezbednosnih ciljeva. On je takođe naglasio da bi brzo američko povlačenje obezbedilo Al-kaidi da ostvari svoju već izraženu želju da uspostavi operativnu bazu u Iraku.

XS
SM
MD
LG