Linkovi

Pobeda Dmitrija Medvedeva na predsedničkim izborima izvesna


Rusi u nedelju glasaju na predsedničkim izborima, na kojima se očekuje pobeda ruskog vicepremijera Dmitrija Medvedeva, koga podržava Kremlj. Medvedeva izborna kampanja značajno se razlikovala od one koju trenutno vode predsednički kanidati u Sjedinjenim Državama.

Rusi su danas svedoci uzbudljive predsedničke kampanje, ali ne njihove. Tesna izborna trka u Sjedinjenim Državama u potpunosti je drugačija od ruske predsedničke kampanje. Kandidat vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, Dmitrij Medvedev, za razliku od američkih kolega, nije morao da dokazuje svoje ideje, politički stil i iskustvo na otvorenim izborima, na kojima se birači opredeljuju za kanidate u zavisnosti od regionalnih, društvenih, privrednih ili finansijskih interesa. Ruski vicepremijer nominovan je van očiju javnosti, nakon procedure koja nije u potpunosti poznata. Njegova kanidatura objavljena je u decembru, nakon što su lideri nekoliko partija, ne samo Ujedinjene Rusije, predložili njegovu nominaciju sadašnjem predsedniku Vladimiru Putinu. Veruje se međutim da je Putin sam izabrao Medvedeva, koji nije učestvovao ni u jednoj debati sa svojim protivnicima. Ruski predsednik kaže da za to nema potrebe.

“Zašto bi učestvovao u debatama i raspravljao o problemima koji će biti jasno formulisani na populistički način. Zar nismo imali priliku da kažemo građanima šta smo uradili i šta ćemo uraditi. U suštini je sve već rečeno.“

Putin je dodao da je opozicionim kanidatima, Andreju Bogdanovu, koji je relativno nepoznat u politici, Genadiju Zjuganovu, lideru komunističke partije, i ruskom nacionalisti Vladimiru Žirinovskom pružena svaka mogućnost da predstave svoje programe. Niko od kandidata međutim nije doveo u pitanje stavove favorita na predsedničkim izborima, dok su promocije opozicionih kampanja jedva prisutne.

Isti slučaj je i sa političkim oglasima na televiziji, kao i sa izbornim skupovima. Najistaknutija reklama je u stvari niz malih uopštenih bilborda, među mnoštvom komercijalnih, na kojima se podsjeća da su izbori drugog marta. Na sličnim bilbordima u Moskvi, samo se oglašava da će glasati počasni građani prestonice. Sve političke reklame uglavnom su usmerene ka povećanju izlaznosti na nedeljnim izborima. Politički analitičari čak ističu da su velike institucije kao što su fabrike, bolnice i univerziteti pod stalnim pritiskom da osiguraju da na izbore izađe oko 65 odsto birača, kako bi se potvrdila njihova legitimnost. Kremlj je međutim odbacio te optužbe. Ankete ukazuju na to da će Dmitrij Medvedev lako pobediti u prvom krugu. Moskovljanin Andrej Borodin namerava da glasa za njega.

“Svi znaju da je Medvedev Putinov naslednik, i ja sam zadovoljan politikom ruskog predsednika. Smatram da su njegovi stavovi ispravni, i većina mojih sunarodnika ima isto mišljenje.”

Predsednički izbori u Rusiji biće održani osam meseci uoči američkih. Obe zemlje će do januara imati nove lidere, koji su na taj položaj došli nakon potpuno različitih kampanja. Odlazeći ruski predsednik međutim ističe da je saradnja novih predsednika u interesu i Rusije i Amerike.

XS
SM
MD
LG