Linkovi

Sjedinjene Države otpisale Crnoj Gori dvije trećine od 35 miliona USD duga


Sjedinjene Američke Države otpisale su Crnoj Gori dvije trećine od 35 miliona USD duga u Pariskom klubu povjerilaca, saopštio je ambasador te zemlje u Podgorici, Roderik Mur .

Ambasador Mur je s ministrom finansija u Vladi Crne Gore Igorom Lukšićem potpisao Sporazum u okviru Pariskog kluba povjerilaca, kojim Crna Gora potvrđuje obaveze za dugove ili garancije bivše Državne zajednice.

„Radi se o važnom iskoraku za unapređenje naše ekonomske saradnje. Konkretno, potpisivanjem današnjeg Sporazuma otpisuj se, ili naše dvije zemlje potvrđuju otpisivanje dvije trećine duga iz vremena Titove Jugoslavije“, kazao je Mur.

Iz Ministarstva finansija je objašnjeno da Crna Gora potvrđuje obaveze za dugove ili garancije Srbije i Crne Gore iz Sporazuma od 2002. godine, ukoliko se krajnji korisnik kredita nalazi na crnogorskoj teritoriji.

Odredbama Sporazuma predviđeno je da se za nealocirane obaveze primjenjuje utvrđeni procenat od 5,88 odsto od ukupnog iznosa nealociranog duga. Taj procenat je definisan u Sporazumu od 10. jula 2006. godine između Crne Gore i Srbije.

Dug Crne Gore Sjedinjenim Američkim Državama odnosi se na dugovanja Export Import banci, vrijedna oko 18,51 milion USD, kao i Američkoj agenciji za razvoj (USAID), u iznosu od 321 hiljadu USD.

Iznos duga po osnovu kapitalisane kamate je oko 3,27 miliona USD, saopšteno je iz Ministarstva.

Sporazum sa SAD je četvrti bilateralni koji je Crna Gora potpisala sa članicama Pariskog kluba od proglašenja nezavisnosti. Prethodno je potpisala sporazume s Italijom, Austrijom i Njemačkom.

XS
SM
MD
LG