Linkovi

Davutoglu: Kopnena operacija turske vojske "ograničena" na PKK


Kopnena operacija turske vojske u severnom Iraku je "ograničena" na kurdske pobunjenike, a turski vojnici neće se povući dok "baze terorista ne budu uništene", poručio je izaslanik Ankare Ahmet Davutoglu danas u Bagdadu iračkim zvaničnicima.

"Naš cilj je jasan. Naša misija je jasna i nema roka za povlačenje dok baze terorista ne budu eliminisane", rekao je Davutoglu, savetnik turskog premijera za spoljnu politiku, posle sastanka sa šefom iračke diplomatije Hošijarom Zebarijem. Zebari je na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim zvaničnikom ponovio je da je jednostrana akcija Turske u severnom Iraku "neprihvatljiva" jer se njom krši suverenitet Iraka.

"Osudjujemo teroriste Radničke partije Kurdistana , ali isto tako osudjujemo i kršenje suvereniteta Iraka i moramo biti jasni po tom pitanju", rekao je Zebari, koji je kurdske nacionalnosti.

Davutoglu je ocenio da vojna akcija Ankare ne predstavlja kršenje suvereniteta Iraka i da je zajednički cilj dve zemlje borba protiv pobunjenika.

"Cilj naše operacije je jasan i ograničen. Jedina meta su teroristi. Oni su naš zajednički neprijatelj i zajednički cilj", kazao je.

Američki ministar odbrane Robert Gejts doputovaće danas u Ankaru kako bi turskim zvaničnicima preneo poruku lidera zemalja NATO da Turska treba da povuče svoju vojsku sa severa Iraka u narednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG