Linkovi

Dodik: Nećemo priznati Kosovo jer je to pitanje od vitalnog interesa


Obraćajući se okupljenima premijer Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da je za RS nezavisnost Kosova nelegalan čin koji nikada neće biti prihvaćen.

Nećemo priznati Kosovo jer je to pitanje od našeg vitalnog interesa“, kazao je Dodik i dodao da BiH nikada neće priznati nezavisnost Kosova, te da je RS za BiH uz dogovor, poštivanje i uvažavanje Republike Srpske.

On je poručio da je status RS jasan te da ona želi razvoj i stabilnost i traži da parlament BiH „prizna RS, a ukoliko to neće, vidjet ćemo šta ćemo učiniti“. Nije precizirao na šta konkretno misli.

Premijer je naglasio da su mirni protesti ono što treba činiti, jer je to jedini i najbolji odgovor na nepravdu učinjenu priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Danas idem u Brisel da im poručim da dolazim s jednog veličanstvenog mitinga i da im kažem kako će uvijek ovaj narod reagirati na nepravdu“, dodao je on.

Istakao je učesnicima mitinga da „Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića prepuste njemu i on će se s njima obračunati“, te da "nema međunarodne zajednice koja će ubuduće moći da nameće odluke RS-u, jer smo mi tu da to na miran i dostojanstven način spriječimo“.

Dodik je još naveo da je RS trajna kategorija i da je niko neće „satanizirati, jer ne postoji kolektivna odgovornost i oni koji su optuženi za ratne zločine treba da odgovaraju“.

Dodik je građanima prenio pozdrave i poruke lidera Srbije, predsjednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, te ih pozvao da svoje nezadovoljstvo iskažu na miran i dostojanstven način.

Osim Dodika na mitingu je govorio i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, te predstavnici nevladinih organizacija okupljenih u SPONU.

I dok se većina učesnika nakon protesta mirno razišla, nekoliko stotina srednjoškolaca, kao i 21. februara nastavilo je sa divljanjem po banjalučkim ulicama.

Nakon što su bili spriječeni da priđu zgradi konzulat Sjedinjenih Američkih Država, koju su osim jakih snaga specijalne policije obezbjeđivala i borna policijske vozila, demonstarnti su policiju zasuli kamenjem. Prema dostupnim podacima u nemirima je povrijeđeno nekoliko policajaca i jedan maloljetnik, a demonstranti su slupali izloge jedne hrvatske firme, te nekoliko automobila i prozorska stakla u ulici u kojoj su se sukobili s policijom.

XS
SM
MD
LG