Linkovi

Berns: Sjedinjene Države, UN, Evropska unija i NATO neće dozvoliti podelu Kosova


Sjedinjene Države, UN, Evropska Unija i NATO nikada neće dozvoliti podelu Kosova - poručio je američki državni podsekretar Nikolas Berns, gostujući u Savetu za medjunarodne odnose, uticajnoj nevladinoj organizaciji. Berns je isključio i mogućnost bilo kakvog oružanog sukoba u vezi sa kosovskom nezavisnošću.

Srbija je izgubila Kosovo jos 1999. godine i nikada ga neće vratiti - kazao je državni podsekretar, isključivši bilo kakvu mogućnost podele Kosova.

“Mi nećemo prihvatiti podelu Kosova. UN, EU i NATO takođe to neće prihvatiti. Kosovo će biti slobodno i nezavisno u okvirima postojećih granica. Srpska manjina ili Srbi u Beogradu se varaju ako misle da mogu podeliti Kosovo. To se neće dogoditi.”

Berns je naglasio da je u poslednjih osam dana, nakon proglašenja nezavisnosti bila primetno različito ponašanje albanskih i srpskih vlasti. Kosovski lideri, kaže američki zvaničnik, ostali su suzdržani na srpske provokacije, odlučni da zaštite prava srpske manjine. U Beogradu je napadnuta američka ambasada, nakon užasne retorike, koja nažalost podseća na prošla vremena, naveo je Nikolas Berns.

“Ja sam morao da zovem srpskog premijera Vojislava Koštunicu i da mu kažem da uključi CNN kako bi video šta se događa sa našom ambasadom i da pošalje policijske snage. I to su na kraju uradili.”

Dugogodišnji američki diplomata je medjutim ponovio da Sjedinjene Države žele da budu prijatelj Srbije i da joj pomognu da postane članica EU I NATO-a.

“Razumemo emocije Srbije, ali se ne slažemo sa stavom srpske vlade. Nadam se da će nakon određenog perioda, kad se smire strasti, Beograd videti sebe kao budućeg partnera Evropske Unije i NATO-a. Samo treba da prođemo kroz ovaj period, nadam se, na miran način.»

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja Berns je takodje dodao da ne veruje da bi na Balkanu mogao izbiti novi oružani konflikt.

“Biće mir. Mislim da su svi u Ujedinjenim nacijama saglasni da se može napredovati samo ako ima mirai i stabilnosti. Takođe, Srbija mora sarađivati sa kosovskim vlastima i obrnuto. Prava kosovskih Srba i njihovo kulturno nasleđe moraju biti zaštićeni. Mislim da niko ozbiljan ne smatra da je oružani sukob opcija. Nije.”

Komentarišući stav Rusije u vezi sa kosovskom nezavisnošću, državni podsekretar je kazao da su američke i evropske snage na Kosovu već 9 godina, dok su ruske otišle pre četiri. Nakon priznanja od strane Vašingtona i 30 evropskih zemalja Kremlj je ostao prilično izolovan, poručio je Nikolas Berns i dodao da Vašington i Moskva sarađuju u mnogim oblastima, ali da se neslaganja u vezi sa određenim pitanjima moraju javno saopštiti kako bi se ojačali odnosi dve zemlje.

XS
SM
MD
LG