Linkovi

Vojska Crne Gore u mirovnim misijama isključivo na dobrovoljnoj osnovi


Crnogorska Vlada utvrdila je Predlog zakona o misijama po kome će pripadnici Vojske Crne Gore, civilne zaštite i policije, kao i zaposleni u organima javne uprave učestvovati u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu isključivo na dobrovoljnoj osnovi. To je naišlo na protivljenje prosrpskih stranaka.

Crnogorski vojnici i druge društvene strukture ne bi trebalo da učestvuju u mirovnim misijama u svijetu, saopštila je Srpska lista.

„Pogotovo je nepotrebno da Crna Gora učestvuje u mirovim mislijama koje organizuje NATO. Posebno u trenutku kada je taj vojno-politički savez u značajnoj mjeri doprinio da dio međunarodne zajednice prizna nezavisnost Kosova“, kažu u SL. I iz Narodne stranke poručuju da Crna Gora nema nikakvu potrebu da bude dio, kako kažu, "prljavog" američkog lanca nasilja i nedemokratije i da pod izgovorom mirovnih misija učestvuje u gaženju ljudskih prava širom svijeta.

Komentarišući Predlog zakona o misijama, čiji je tekst utvrdila Vlada Crne Gore i proslijedila Skupštini na usvajanje, ‘’narodnjaci’’ ističu da su protiv učestvovanja u bilo kakvim misijama pod okriljem NATO, “kome je sila jedino mjerilo demokratije”.

“Ako je bilo ko u Crnoj Gori imao dilemu oko karaktera NATO-a i američke politike, nakon priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova jasno je da Sjedinjene Američke Države i njeni satleliti gaze međunarodno pravo i pravdu za račun svojih vojnih i ekonomskih interesa”, kažu u Narodnoj stranci.

Aktivnim učešćem u mirovnim i humanitarnim misijama Crna Gora će učvrstiti svoju poziciju faktora stabilnosti u regionu i značajnog aktera na međunarodnoj sceni, ocijeninjeno je danas iz NVO Alfa centar.

Saopšteno je da, s obzirom da je učešće u mirovnim misijama isključivo na osnovu ličnog opredjeljenja, oni ne vide smetnju da se VCG aktivno uključi u operacije podrške i očuvanja mira u regionima gdje je to potrebno.

XS
SM
MD
LG