Linkovi

Neobična grupa ambicioznih umetnika dobija za svoje slike – kikiriki


Oni svakako da nisu Debelokoži Pikaso. Ipak, nekoliko veoma talentovanih slonova mnogo obećava. Projekat za umetnost azijskih slonova i konzervaciju, prikuplja sredstva za održanje ovih debelokožaca – učeći ih da slikaju. Ta neprofitna organizacija prodaje slonovsku umetnost širm sveta. Od zarade se izdržava nekoliko centara za opstanak slonova u jugoistočnoj Aziji, kaže Dejvid Feris, direktor organizacije.

«Reklamiramo i prodajemo ove slike da bismo prikupili novac za opstanak slonova», kaže Feris.

Uistinu, tokom jednomesečne izložbe je prodato više od polovine slika. Ejda Pola, poslovna žena iz Vašingtona, bila je iznenađena slikama ovih umetnika.

«Mislila sam da je to nemoguće. Hoću da kažem, to je autoportret ili portret drugog slona. Sigurno da je naslikano bolje nego što bih ja umela kada bi mi dali četkicu u ruke», kaže ona.

Feris veruje da slonovi imaju potencijal da se umetnički izraze. Dreseri slonova rade sa životinjama pokušavajući da ih nauče kako da koriste četkicu i naprave sliku. Slonovi se podstiču da istraže svoj individualni umetnički stil

«Oni razvijaju sopstveni stil i tehniku i svaki slon ima svoj poseban stil», kaže direktor projekta.

I dok mnogi dovode u pitanje sposobnost slonova da stvaraju umetnost, Feris brani ove debelokože slikare.
U
«Oni definitivno imaju osećaj za kompoziciju, ali su slepi za boje u smislu u kojem su to i daltonisti. Mogu da razlikuju svetlo i tamno», objašnjava on.

Bez obzira da li slike slonova svrstamo u umetnost, zahvaljujući njihovoj dopadljivosti su prikupljena znatna sredstva za opstanak ove vrste.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG