Linkovi

Merkur: Najnoviji snimci otkrivaju nove tajne o planeti najbližoj suncu


Naučnici su počeli da analiziraju snimke i podatke dobijene kada je svemirska sonda Mesindžer, prošlog meseca, proletela na manje od 200 kilometara od planete Merkur. Bili su to prvi podaci o planeti najbližoj suncu dobijeni u poslednjih više od 30 godina. Naučnici sada nestrpljivo očekuju drugi prolet kraj Merkura, u oktobru.

Merkur je misteriozna planeta, pre svega zbog blizine sunca. Prethodna sonda koja je slala podatke o njoj - Mariner 10 - učinila je to pre više od tri decenije. 14. januara, najnovija sonda NASE, Mesindžer, proletela je na manje od 200 kilometara od Merkura. Glavi istraživač, Šon Solomon, iz laboratorije za primenjenu fiziku, Džouns Hopkins.

”Kada su prvi snimci počeli da stižu, kada smo se okupili oko njih i videli delove Merkura koje niko nije video izbliza, bilo je vrlo uzbudljivo. Zajedno smo počeli da istražujemo jedan novi svet,“ kaže Solomon.

Prilaz Merkuru viđen je ovako:

”U dosadašnjim podacima otkrili smo mnoga iznenađenja,“ kaže on.

Drugi podaci i više od 1200 fotosa otkrili su neke neobične stvari:

”Čak i u snimcima koje je poslao Mariner 10 videli smo nešto što ranije nismo znali. Sada su snimci bolji, precizniji, u koloru i, kako reče jedan kolega, ovo je kao nova planeta,“ kaže Solomon.

Taj kolega je Robert Strom.

”Osećao sam se kao dete na Badnje veče, s tim što sam na ovo čekao trideset godina,“ kaže Strom - jedini član tima Marinera 10 koji još radi.

Naučnici kažu da su ih posebno iznenadili oblici nekih kratera na Merkuru.

”Izgleda da je tu bilo vrlo interesantnih vulkana koji su neobično deformisali površinu planete,“ kaže Solomon, dodajući da ovaj krater liči na gigantskog pauka:

”Nikada to nismo videli na Merkuru. ne liči na one na mesecu niti na bilo šta drugo u sunčevom sistemu,“ kaže on

Sa više od stotinu zvezdasto raspoređenih dubokih useka ovaj basen izgleda kao da će se raspući.

”U ovom basenu zapisano je zanimljivo poglavlje evolucije Merkura, a ovaj ”pauk“ sadrži zapis o njemu.“

”Najbolje tek dolazi. Ovo je samo vrh ledenog brega,“ kaže Robert Strom.

Mesindžer će ponovo proleteti kraj merkura u oktobru, a 2011. počeće trajno da kruži oko te planete.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG