Linkovi

Kurdski pobunjenici u Iraku pozivaju sunarodnike u Turskoj na pobunu


Turska vojska je saopštila da su 33 kurdska pobunjenika i osam vojnika poginuli u današnjim operacijama na severu Iraka. Turska armija kaže da je ubila 112 pobunjenika iz Kurdske radničke partije, od početka ofanzive u severnom Iraku prošlog četvrtka.

Turski avion uzleću iz baza duž iračke granice i navodno pogađaju ciljeve duboko na teritoriji Iraka. Ti udari, zajedno sa napadima borbenih helikoptera, jesu podrška kopnenim snagama koje napadaju baze pobunjenika iz Kurdske radničke partije na severu Iraka. Turski mediji izveštavaju da su turski padobranci stigli u reon planine Kandil u blizini iračko-iranske granice. Kandil je lokacija jedne od najvećih pobunjeničkih baza. Nezavisna potvrda suprotnih saopštenja o broju žrtava je nemoguća, jer je planinsko područje na kojem se vode borbe veoma retko naseljeno.

Portparol Kurdske radničke partije, odnosno PKK, kaže da se vode žestoke borbe i da je jedan turski helikopter oboren, što turske vlasti potvrđuju, ali odbijaju da kažu da je letelica oborena neprijateljskom vatrom. Komandant kurdskih pobunjenika Bahoz Erdal pozvao je Kurde u Turskoj da se pobune protiv vlasti zbog ofanzive turskih snaga na severu Iraka.

"Ako žele da nas unište, naši mladi moraju da učine gradove u Turskoj nemogućim za život", rekao je Erdal, komandant PKK-a na severu Iraka.

U Turskoj, hiljade ljudi su prisustvovale sahrani prvih turskih vojnika koji su poginuli u ovoj akciji, od kojih su mnogi skandirali parole PKK.

Uprkos porastu broja poginulih, podrška u zemlji za operacju je i dalje velika. Ipak, pojačavanje borbi izaziva sve veći diplomatski pritisak na Tursku da brzo završi akciju. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je izrazio nadu da će Turska operacija biti kratka i precizna. Međutim, Ankara izgleda da je rešena da nastavi upad u Irak. Turska vojska tvrdi da do tri hiljade pobunjenika koristi poluautonomnu kurdsku enklavu u Iraku kao bazu za napade na turske trupe. PKK se bori za autonomiju turskog jugoistoka nastanjenog pretežno Kurdima još od 1984. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je na mitingu svoje partije rekao da je vlada rešena da nastavi akciju.

«Svi smo ujedinjeni protiv opasnosti od terora, ali nikada nećemo da napadamo naše prijatelje, irački narod. Naša jedina meta je teror PKK», rekao je turski premijer. Ipak, Erdogan je svestan da će se svakim danom nastavljenih borbi u Iraku, povećavati pritisak međunarodne zajednice na njegovu vladu da prekine ofanzivu.

XS
SM
MD
LG