Linkovi

“Vantage Point” - priča o fiktivnom fiktivnom atentatu na američkog predsednika


Novi politički triler u kome glumi Denis Kvejd na nekonvencionalan način pristupa dramatičnom dogadjaju – fiktivnom atentatu na američkog predsednika i grozničavoj trci da se uhvate atentatori. Prvi ugao posmatranja u filmu dolazi iz izolacije kontrlne sobe jedne televizije – monitori prenosi snimak različitih kamera dok rediteljka programa izdaje instrukcije svom tehničkom osoblju i reporterima na terenu.

Reporter na licu mesta mirno opisuje sastanak svetskih lidera na istorijskoj mirovnoj konferenciji. Zatim, kada se američki predsednik popne na podijum trgom odjekne pucnjava a ranjeni predsednik pada na zemlju. Na svakom monitoru vidi se haos dok prisutni beže od metaka, a agenti tajne službe skaču u akciju:

Prizori počinju da se premotavaju unazad na početak dogadjaj, ali ovog puta iz ugla agenta tajne službe zaduženog da štiti predsednika.

Film prikazuje ista 23 minuta osam puta, svakog puta iz perspektive drugog učesnika u dogadjaju, a potreban je ugao gledanja svakog od likova kako bi se stekla kompletna slika o tome šta se zaista dogodilo. Denis Kvejd glumi agenta tajne službe.

“Uzbudljivi kvalitet ovog filma za publiku je što je u pitanju slagalica čije delove gledaoci treba da sastave … da pokušaju da zaključe ko je pucao na predsednika i zašto. Kao publika, vi sastavljate tu slagalicu zajedno sa likovima u filmu” kaže Kvejd.

Sigurni Viver glumi rediteljku televizijskog programa čiji ugao posmatranja potiče samo od onoga što vidi na svojim monitorima.

“Mislila sam da je to sjajna ideja za film: vrsta koncentričnih krugova dok spoznajemo šta se zaista dogodilo.”

Da bi se pokazali ti sve širi krugovi, glumci su morali da svoje scene ponove osam puta sa različitim ličnostima u centru dešavanja u zavisnosti od toga čiji je ugao posmatranja u pitanju.

Reditelj filma “Vantage Point”, Pit Trevis, kaže da je važno što je prvi ugao gledanja koji publika dobija onaj iz televizijskog prenosa.

“Poenta ovog filma je da vidite neki dogadjaj, i to na televiziji, što je uglavnom način na koji danas vidimo svet … vidimo ga u medijima. Svetska dešavanja vidimo kroz oči medija. Onda ostatak filma pokazuje da su stvari mnogo komplikovanije.”

Trevis kaže da je svakom “ponavljanju” istog dogadjaja dao ne samo različitu perspektivu, nego i različiti stil.

“Želeo sam da kamera predstavi različite perspektive učesnika. U prvoj sekvenci, u priči iz ugla Sigurni, vidite predsednika kako ulazi na trg i kamere su nameštene na pozicijama gde bi zaista bile kamere TV ekipa, tako da sve pratite na neki način sa distance. Onda, u drugoj priči, dok pratite lik Denisa Kvejda, želeo sam da publika oseti kako izgleda kada izadjete iz kola u neprijateljskom okruženju i ulazite u veliku masu tako da je kamera tu sasvim drugačija. Vidite svako lice u gomili kao potencijalnog atentatora i kada prodjete kroz trg čujete žamor gomile kako ga nikada niste registrovali ranije. Želeli smo da svaki ugao bude sasvim različito iskustvo.”

U filmu "Vantage Point" takodje glumi Metju Foks (iz hit TV serije “Lost”) kao agent zadužen za organizaciju predsednikovog obezbedjenja. Vilijam Hart je izmišljeni predsednik Ešton, a u medjunarodnoj filmskoj postavi su Španac Eduardo Noriega, Edgar Ramirez iz Venecuele i izraelska glumica Ajelet Zurer kao glavni učesnici zavere da se ubije američki predsednik. Iako se radnja odvija u Španiji, “Vantage Point” je sniman na stvarnim lokacijama u Meksiko Sitiju i njegovoj okolini.

XS
SM
MD
LG