Linkovi

Američki bombarder B-2 srušio se prilikom poletanja na ostrvu Guam


Američki vojni zvaničnici saopštili su da su dvojica američkih pilota na sigurnom, pošto se bombarder B-2 u kome su se nalazili, srušio u Guamu.

Nesreća se dogodila rano jutros po lokalnom vremena, dok je bombarder B-2 «nevidljivi» /pošto većina radara ne može da ih otkrije/uzletao iz baze Andersen američkog vojnog vazduhoplovstva na Guamu, američkoj teritoriji, koja se nalazi južno od Japana. Narednik Tom Červinski iz kancelarije za odnose sa javnošću Američke pacifičke vazduhoplovne komande na Havajima, kaže da nije bilo žrtava.

"Uzrok nesreće se još ne zna, istraga je u toku, a piloti su se katapultirali bezbedno, bez ozbiljnijih povreda. Jedan je pokretan, drugi u bolnici na pregledima", kaže Červinski.

Panel istražitelja određen je da ispita incident, a američki zvaničnici spekulišu da bi preliminarne informacije mogle da budu dostupne u roku od 30 dana. U pitanju je prva nesreća ovog tipa aviona, letelice koja vredi milion i 200 hiljada dolara, koja je izgrađena od izuzetno naprednih materijala i naprednom tehnologijom, kako bi izbegla radar. Prvi put je korišćena u borbi tokom konflikata na Balkanu u prošloj deceniji, a kasnije u američkim misijama u Avganistanu i Iraku. SAD imaju 21 avion tipa B-2, koji se rotiraju u raznim bazama širom sveta, uključujući i Južnu Koreju, gde SAD i dalje imaju 28 hiljada vojnika u pripravnosti za eventualnu agresiju Severne Koreje. Inače, radi se o drugoj nesreći američkog vojnog vazduhoplovstva u poslednjih nekoliko dana. Jedan američki pilot poginuo je u sredu u sudaru tokom borbene vežbe iznad Meksičkog zaliva.

XS
SM
MD
LG