Linkovi

Kondoliza Rajs: Smatramo srpsku vladu odgovornom, jasno smo to stavili do znanja


SAD smatraju da je srpska vlada odogovorna za napade demonstranata na američku ambasadu u Beogradu, izjavila je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs. Rajsova je u razgovoru s novinarima rekla da srpska vlada nije uspela da zaštiti američku ambasadu, kao ni ambasade drugih zapadnih država od učesnika protesta nezadovoljnih priznanjem Kosova kao nezavisne države.

Stejt department je nakon jučerašnjih nereda u Beogradu naredio svom osoblju američke ambasade, osim najbitnijim diplomatama, da napuste Srbiju, kao i članovi porodica.

"Mi smatramo srpsku vladu odgovornom. Jasno smo to stavili do znanja", rekla je američka državna sekretarka i dodala da su SAD stavile do znanja srpskoj vladi da ne očekuju da će se to ponoviti.

"Imali su obavezu da štite diplomatske misije", rekla je Rajsova i navela da ili prisutstvo policije nije bilo adekvatno ili da ona nije reagovala.

Ona je još ocenila da je vreme da Srbi prihvate da Kosovo više nije njihovo i sugerisala da Balkan treba da iza sebe ostavi vekove jadikovki i sentimentalnosti.

"Verujemo da će odluka o statusu Kosova zaista, konačno, omogućiti Balkanu da iza sebe ostavi svoju strašnu istoriju", rekla je Rajsova i dodala: "Mislim, na kraju krajeva, mi govorimo o nečemu iz 1389. - 1389! Vreme je da se krene napred".

Porodicama diplomata u Beogradu takođe je rečeno da napuste Srbiju dok je Stejt department upozorio američke građanje da ozbiljno uzmu u obzir rizik putovanja u Srbiju ili produžetak boravka u njoj. Zvaničnik SAD je rekao da 90 Amerikanaca, zvaničnika i članova porodica, napušta Srbiju, dok će 50 zvaničnika nastaviti rad u Beogradu.

XS
SM
MD
LG