Linkovi

Debata: Hilari Klinton i Barak Obama debatovali o snazi reči i dela


Reči ili dela - to je dilema koju je pred birače demokratske stranke pokušala da nametne senatorka iz Njujorka Hilari Klinton, tokom predsedničke debate sa Barakom Obamom u Teksasu. U nastojanju da stigne sve veću razliku u broju osvojenih delegata i zaustavi momentum senartora iz Ilinoja, bivša prva dama SAD je ocenila da je Obama slatkorečiv, ali da se nije dokazao delima.

Pored toga, optužila ga je za politički plagijat - aludirajući da je navodno pozajmio, bez pozivanja na izvor, jedan citat od guvernera Masečusetsa, inače Obaminog pristalice i prijatelja.

Obama je odgovorio navodeći detaljno šta je učinio kao zakonodavac, opominjući Hilari Klinton da zadatak Demokrata nije da jedni druge srozavaju, već da vlast u novembru na izborima preuzmu od republikanaca. Što se reči i dobrih govora tiče, Obama je rekao da su oni važni da bi se ljudi motivisali.

U debati o inostranoj politici dominirala je, s obzirom na značajnu hispansku populaciju na narednim izborima 4. marta, situacija na Kubi. Čuli smo različite vizije o tome kako se odnositi prema komunističkom ostrvu.

Hilari Klinton kaže da bi sačekala da vidi da li se Kuba kreće ka demokratiji nakon ostavke Fidela Kastra. Obama je izrazio želju da proces ubrza - rekavši da je važno da se budući predsednik aktivnije uključi u diplomatska nastojanja.

Obama je ostvario 10 uzastopnih pobeda i Hilari Klinton mora da pobedi sa nešto većom razlikom u Teksasu i Ohaju ako želi da ostane u trci.

Kod republikanaca, budući kandidat stranke, senator Džon Mekejn negirao je navode iz Njujork Tajmsa da je bio u romantičnoj vezi sa lobistkinjom Viki Ajzemen, te da je za dobrobit njenih klijenata "gurao" usvajanje određenih zakona.

Mekejn je rekao da je članak u Tajmsu neistinit. I on i Ajzemenova negirali su da su bili u romantičnoj vezi.

XS
SM
MD
LG