Linkovi

Parlament Republike Srpske ne priznaje nezavisnost Kosova


Parlament RS usvojio je večeras rezoluciju kojom ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ocenjujući da je to čin razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i mejdunarodno priznate države Srbije. Parlament RS je zatražio od svih srpskih predstavnika u institucijama BiH da ne dozvole da ta zemlja prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova niti da uspostavi bilo kakve međuinstitucionalne veze sa nelegalno proglašenom nezavisnošću. Usvojenom rezolucijom se osuđuju zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i pozivaju države članice UN, posebno zemlje regiona i Evrope, da tako proglašenu jednostranu nezavisnost ne priznaju, jer je to suprotno Povelji UN, osnovama međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i da obezbede nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Parlament je dalje ocenio da je stabilnost zemalja u regionu u najvećoj meri povezana sa pitanjem poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodno utvrđenih granica i da svako priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti predstavlja opasan međunarodni presedan.

Ukoliko veći broj članica UN, a pre svega EU, prizna tako proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, stoji u rezoluciji, Narodna skupština RS smatra da bi time bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredeljenje do razdruživanja.

"U tom slučaju, Narodna skupština RS smatra da ima pravo da stav o svom državno-pravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu", naglašava se u rezoluciji.

Još se navodi da će RS ući u proceduru utvrđivanja svog državno-pravnog statusa na osnovama demokratskog i mirnog rešavanja odnosa u BiH ukoliko se u državnim institucijama ne prihvati dejtonski položaj i ovlašćenja RS, nastavi pritisak na RS da se menja njen status protivno njenoj volji i ako BiH uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova i Metohije.

Parlament je pozvao građane RS na mir i strpljenje u interesu političke stabilnosti i nedovođenja u pitanje postojanja RS. Rezoluciju o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredeljenjima RS podržalo je svih 70 prisutnih poslanika srpskih parlamentarnih stranaka, dok je protiv glasalo pet bošnjačkih poslanika.

XS
SM
MD
LG