Linkovi

Boris Tadić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost


Brojna su reagovanja političara i javnosti u Srbiji na nerede koji su obeležili miting posvećen protivljenju nezavisnosti Kosova.

Zbog nereda predsednik Srbije Boris Tadić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i zatražio izveštaj svih nadležnih institucija o neredima u Beogradu. Za nasilje nema opravdanja, niko ne sme nijednom rečju da opravdava ono što se dogodilo, istakao je Tadić i ocenio da u državi mora da vlada red i mir, a da nasilje koje se dogodil Beogradu više nikada i nigde ne sme da se ponovi. A premijer Vojislav Koštunica smatra da nasilje i rušenje najdirektnije nanose štetu borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa i zamolio sve građane da više ne dođe ni do najmanjeg incidenta u zemlji.

Međutim, pojedini zvaničnici i analitičari smatraju izvršnu vlast i pojedine ministre odgovornim za nasilje u kome je demoliran centar Beograda. Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da su neredi i nasilje u Beogradu nedopustivi i podsetio da smo slušali izjave kojima se na određen način opravdava nasilje. Liberalno demokratska partija zatražila je da se Vlada ogradi od javnih poziva pojedinih ministara na nasilje i kao organizator mitinga da preuzme odgovornost i nadoknadi štetu za uništenu privatnu imovinu u neredima.

Nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju smatra da nedovoljno jasne ili mlake osude, ali i podrške i podstrekavanja incidentnog ponašanja, iziskuju da nadležne državne institucije do kraja ispitaju političku i konkretnu odgovornost onih koji su ponašanjem i izjavama uveli Srbiju u zonu visokog i opasnog bezbednosnog rizika, pokušavajući da na taj način sakriju odgovornost za sopstvenu lošu politiku, a pre svega onu u vezi sa Kosovom.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov podnela je krivične prijave protiv ministra prosvete Zorana Lončara i ministra za Kosovo Slobodana Samardžića, zbog zloupotrebe maloletnika i zbog podstrekivanja na rušilačke aktivnosti, a odgovornost ministra prosvete zatražio je i Forum beogradskih osnovnih škola zbog toga što je zatvorio škole i tako omogućio učešće učenika i nastavnika na mitingu "Kosovo je Srbija".

A generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić upozorio je da veliku odgovornost za uništavanje imovine banaka snose državni funkcioneri koji su javno pozivali na bojkot pojedinih banaka i tim povodom spomenuo ime državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo Dušana Prorokovića.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić upozorio je da bi bilo opasno da na bojkot pozivaju predstavnici Vlade i naglasio da oni koji pozivaju na bojkot uskraćuju desetinama hiljada građana Srbije koji rade u bankama mogućnost da normalno rade i žive. Zbog poziva na bojkot stranih proizvoda i banaka morala je da reaguje i Narodna banka Srbije objašnjenjem da su sve banke koje posluju na srpskom bankarskom tržištu zapravo domaće banke, bez obzira na poreklo kapitala i da zapošljavaju više od 30.000 građana Srbije.

XS
SM
MD
LG