Linkovi

Britanija razmatra uvođenje novih pravila i propisa za imigrante


Britanska vlada razmatra uvođenje novih pravila i propisa za one koji žele da postanu britanski državljani. U to spadaju planovi da imigranti plaćaju veću taksu za molbe za državljanstvo od čega bi se finansirale škole, bolnice i druge vladine usluge koje oni koriste.

Predloženo povećanje cena molbi je najavila britanka sekretarka za unutrašnje poslove, Džeki Smit, u okviru novih zahteva koje je juče opisala članovima parlamenta.

«Predlažem fond za pomoć lokalnim pružaocima usluga kakobi mogli da se uhvate u koštac sa problemima rapidnih promena populacije na naše lokalne zajednice. Sredstva za taj fond izdvajala bi se iz veche cene molbi za državljanstvo.

Pored toga, rekla je gospodja Smit, oni koji žele da se nastane u Britaniji dobili bi privremeni boravak na pet godina, nakon čega bi dobili jednogodišnje probno državljanstvo. Ako prodju taj test moći će da dobiju puno državljanstvo. Smit kaže da bi budući gradjani morali da govore Engleski, da budu vredni, plaćaju porez, poštuju zakone i doprinose životu zajednice.

« Morali bismo da nagradimo one koji igraju aktivniju ulogu u zajednici. Stoga ćemo omogućiti ljudima da se brže kreću kroz sistem ako su na pozitivan način doprineli britanskom životu, na primer dobrovoljačkim radom u nekoj humanitarnoj organizaciji.»

Džeki Smit kaže da bi takav rad u zajednici povećao šanse imigranata da dobiju državljanstvo. Medjutim, vladin plan da imigranti plaćaju više kritikovala je Imigraciona savetodavna služba - humanitarna organizacija koja pruža pravne usluge i advokate imigrantima i podnosiocima molbi za azil. U jednom nastupu na lokalnom radiju, izvršni direktor te organizacije, Kit Best, rekao je da bi predloženo povećanje cena molbi bilo za žaljenje. On je odbacio tu meru jednostavno kao način da se pokrije nedostatak sredstava za plate vladinih službenika. Opoziciona konzervativna stranka je nazvala taj predlog šarenom lažom. Umesto toga ona se zalaže godišnje ograničenje broja imigranata. Sekretar za unutrašnje poslove u senci iz te stranke, Dejvid Dejvis, nazvao je taj plan «komplikovanim, skupim, birokratskim nizom mehanizama za izlaženje na kraj sa posledicama imigracije koja se otela kontroli.»

Povećana cena molbi za imigrante ne bi se odnosila na one koji dolaze iz zemalja Evropske unije, jer njima nije potrebna viza da žive i rade u Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG