Linkovi

Miloš Vasić: Policija je mogla da spreči napad na ambasade


Glas Amerike: U kojoj meri je policija u Beogradu mogla da spreči napade na strana diplomatska predstavništva?

Vasić: Mislim da su mogli i da su imali potpuno jasno upozorenje od nedelje uveče kada se to prvi put desilo. Problem je u tome što su demonstranti, odnosno ekstremni nacional-šovinistički, neonacistički i drugi elementi iz raznih mrakobesnih pravoslavnih organizacija u kombinaciji sa fudbalskim navijačima shvatili u medjuvremenu da to mogu da rade nekažnjeno, to i im je lepo juče rekao ministrar Ilić za inrastrukturu, i naravno da kada se skupi masa od 50, 60 hiljada ljudi, koja krene sa trga ispred skupštine prema crkvi Svetog Save, onda se to razlije po ulicama i dobijemo to što smo danas dobili. U nedelju uveče smo imali generalnu probu ovoga što se dogodilo večeras. Policija nije imala instrukcije da aktivno rastura te grupe, već je imala instrukcije da se pasivno brani, da ne koristi sredstva prinude bez prethodnog odobrenja. Ipak policija je uspela da uspostavi kontrolu u okolini ambasade SAD ali je pričinjena velika materjalna i politička šteta u medjuvremenu, a ja se plašim da je reč o nasilju koje je bilo direktno ohrabreno od strane naših srbijanskih političara.

Glas Amerike: Koliko vi mislite da će Srbiju politički da košta večerašnje nasilje?

Vasić: Neće mnogo. Velikim silama je jasno da je ta odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova bolna i štetna i da će da košta ali će oni to preživeti. Preživeće i budžet Republike Srbije plaćajući štetu. Medjutim, otišli smo korak ili dva koraka unazad u evropskim integracijama koje su nam sudjene i neophodne i bez kojih ne možemo nikuda».

Glas Amerike: Da li mislite da Srbija klizi u neku vrstu izolacije?

Vasić: Da li Srbija klizi u izolaciju ili ne je pitanje u rukama ove vlade i predsednika Borisa Tadića i parlamentarne većine. Medjutim, postoji opasnost od izolacije koja ne bi donela ništa osim štete, o čemu će oni kao narodni predstavnici morati da odluče».

Glas Amerike: Da li mislite da postoji opasnost da se nasilje, kao ovo večeras u Beogradu, prelije i u neke druge delove u regionu?

Vasić: Ne verujem. Beograd je zgodan jer je on mesto gde se simbolički i psihološki te stvari rade. Naime, u njemu su ambasade stranih zemalja, nisu u Nišu ili Kragujevcu. I kosovski Srbi imaju svoje oblike protesta o kojima će, ja se iskreno nadam oni odlučivati. Ne verujem da će imati neke veće razmere, ipak su ovo samo prekršaji javnog reda i mira i, hvala bogu, do sada ni jedan metak nije ispaljen.

XS
SM
MD
LG