Linkovi

Predsednik Mušaraf poziva na osnivanje ”harmonične koalicije“


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf poziva na osnivanje ”harmonične koalicije“ u novoj skupštini, kojom sada dominiraju opozicione stranke. S druge strane, opozicija poziva Mušarafa da se povuče sa položaja.

U svom najdužem komentaru izbora, posle uedljivog poraza svoje stranke, predsednik Mušaraf je odao priznanje pobedi opozicije rekavši da su ti rezultati ojačali umerene snage u Pakistanu. Ali iako je predsednik delovao pomirljivo, pozivajući na jedinstvo u novoj vladi, opozicioni lideri, pa čak i pripadnici njegove stranke, predviđaju političke sukobe. Mušarafov saveznik, Šeik Rašid Ahmad, koji je u ponedeljak poražen prvi put posle šest uzastopnih mandata u parlamentu, izneo je gledište da bi trajanje novog parlamenta moglo da bude najkraće u istoriji Pakistana.

”Već sam rekao da predsednik Mušaraf želi da nastavi sa ovim parlamentom. Ali ima ljudi koji to ne žele. Šta će biti rezultat toga - ne umem da kažem.“

Zakonodavci bi mogli da pokušaju da opozovu predsednika, ali Mušaraf ima ovlašćenje da raspusti parlament. I jedan i drugi scenario ponovo bi izazvao nestabilnost u zemlji.

U međuvremenu, posmatrači dovode u pitanje pravednost izbora. Posmatrači iz Evropske unije kažu da su stranke bliske Mušarafu uživale nepravedne prednosti. Američke posmatrače zabrinjava to što su neki predizborni skupovi bili zabranjivani, a mediji ugušivani. Jedan od njih je i bivši američki kongresmen, Džim Mudi.

”Situacija pre izbora bila je teška, ali mi mislimo da je pakistanski narod pokazao da je apsolutno predan izražavanju svoje volje i mislimo da je na izborima bio u stanju da to učini.“

Govoreći novinarima u Nju Delhiju, posle posete Islamabadu, američki senator Džon Keri rekao je da je Mušaraf, uprkos problemima uoči izbora, časno prihvatio poraz svoje stranke.

”Bez obzira na nesavršenost, izbori su dali ubedljive rezultate i pozvali njegovu vladu na odgovornost.“

Definitivni rezultati izbora u Pakistanu još nisu poznati. Pakistanska narodna stranka je prva, sa oko 87 mesta, za njom je Pakistanska muslimanska liga, Navaza Šarifa, sa 66, a Mušarafova stranka je treća, sa 38 mesta. Većina preostalih 268 mesta podeljena je među manjim strankama i nezavisnim kandidatima.

XS
SM
MD
LG