Linkovi

Najozbiljniji incident od proglašenja nezavisnosti Kosova


Na prelazima Jarinje i Brnjak u utorak je zabeležen najozbiljniji incident od proglašenja nezavisnosti Kosova u nedelju, a na poziv kosovske policije intervenisale su i mirovne snage NATO-a.

Na pomenutim prelazima protestovali su kosovski Srbi koji se protive nezavisnosti i demolirali carinske punktove UNMIK-a, a na Jarinju je zapaljeno i nekoliko džipova te misije. Situacija se nakon sat i po smirila.

U tom području u sastavu KFOR-a su pripadnici francuskih, danskih, belgijskih i američkih vojnika. UNMIK i Kfor odlučili su potom da na 24 časa zatvore prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

Šef UNMIK-a Joahim Riker osudio je nasilje rekavši da je potpuno neprihvatljivo i da se neće tolerisati. U međuvremenu, srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, večeras je rekao da akcija Srba na dva kontrolna punkta na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak nije bila inicirana iz Beograda, ali da je ona u skladu sa politikom Vlade Srbije o preuzimanju carinske politike.

Samardžić je za televiziju B92 rekao da je uništvanje policijskih punktova direktna reakcija stanovništva severno od Ibra, koje ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Solana na Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je da će evropska misija ispunjavati svoje obaveze na cijeloj teritoriji Kosova. Solana je danas u Prištini razgovarao sa kosovskim predsjednikom i premijerom Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem.

Visoki predstavnik Evropske Unije posjetio je Kosovo dan nakon što je većina članica unije, među kojima su Njemačka, Francuska i Britanija,najavila da će zvanično uspostaviti diplomatske veze sa Kosovom. Pojedine zemlje poput Španije i Rumunije su međutim odbile da priznaju kosovsku nezavisnost, strahujući da bi ona mogla postaviti presedan za druge separatističke pokrete. Komentarišući neslaganje unutar Unije u vezi sa pitanjem Kosova, Solana je na konferenciji za novinare u Prištini ponovio da Brisel ne priznaje države, već da tu odluku prepušta zemljama članicama.

Evropska Unija je u toj mjeri ujedinjena da će imati svoju misiju na terenu. Svaka zemlja međutim ima svoju proceduru prihvatanja nove realnosti u međunarodnoj zajednici. Evropska Unija ne priznaje države, već to rade članice u skladu sa svojim zakonodavstvom.-kazao je visoki evropski zvaničnik.

Takođe je dodao da će evropska misija biti prisutna na cijelom Kosovu.

Želim da kažem da će misija ispunjavati obaveze na cijeloj teritoriji Kosova-poručio je Havijer Solana.

Na zajedničkoj pres konferenciji,premijer Hašim Tači prokomentarisao je incident na graničnim prelazima između Srbije i Kosova.

Situacija na granici je pod kontrolom snaga NATO-a i UN-a, kao i kosovske policije. Ovaj mali incident neće ugroziti slavlje kosovskih građana proteklih dana-istakao je premijer Kosova.

XS
SM
MD
LG