Linkovi

Majer: Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nanelo štetu UN


“Mislim da će proći dosta vremena pre nego što srpsko-američki odnosi ponovo dostignu nivo saradnje iz prošlosti”, kaže u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, stručnjak za Balkan i professor na Nacionalnom univerzitetu za odbranu, Stiven Majer.

MAJER: Za izvesno vreme, a možda i na duži rok, obim odnosa će biti veoma umanjen. Kao što znate, Beograd je povukao svog ambasadora iz Vašingtona, što je ozbiljan potez, i mislim da će proći dosta vremena pre nego što srpsko-američki odnosi dostignu nivo koji su imali u prošlosti. Mislim da Vašington ne shvata i da nije uzeo u obzir koliko je pitanje Kosova važno za Srbiju.

GLAS AMERIKE: Priština je jednostrano proglasila nezavisnost, čime su zaobidjene institucije UN. Kako se to odražava na legitimnost tog akta?

MAJER: Tim činom se svakako umanjuje važnost i značaj Ujedinjenih nacija, kao svetske institucije. Zatim, sve zemlje medjunarodne zajednice neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu. Neke vodeće sile, kao što su SAD i Velika Britanija jesu, ali druge, poput Rusije i Kine to neće učiniti. Jednostrano proglašenje nezavisnosti je nanelo štetu ne samo UN, već i medjunarodnom pravu. Dakle, pored Srbije i UN su veliki gubitnik. U stvari, ovakvo zapostavljanje UN i medjunrodnog prava počelo je kada su SAD ignorisale UN i izvršile invaziju Iraka. To je nastavak tog procesa. Drugim rečima, velike sile će koristiti sistem UN kada im to odgovara, a ignorisaće ga kada im ne odgovara. Takvim stavom i podrškom neazavisnosti Kosova dovodi se u pitanje legitimnost odluke o nezavisnosti Kosova i otežava legitimno funkcionisanje medjunarodnog sistema i medjunarodnog prava preko UN, pošto se izbegava predvidjen i do sada prihvaćen način delovanja. To znači da od sada svaka država - Srbija, Rusija, Francuska, SAD, itd. može da opravda svaku svoju akciju i odbaci medjunarodno pravo i UN. To je opasan put u budućnost.

GLAS AMERIKE: Da li će nezavisnost Kosova približiti Srbiju Rusiji i udaljiti je od Evropske unije?

MAJER: Evropska unija nije priznala nezavisnost Kosova, pošto bi takva odluka morala da bude jednoglasna, već je unija prepustila svakoj državi da donese svoju odluku. To je već prva indikacija procepa u samoj EU i dodatnih problema. Takva odluka EU naneće štetu odnosima sa Srbijom i približiti Beograd Rusiji. Srbija svakako neće prestati sa nastojanjima da se učlani u Evropsku uniju, ali će imati i druge opcije i to je ključna stvar. Prva indikacija takve opcije je energetski sporazum koji je Srbija zaključila sa Rusijom. Očekujem da će, nakon što se situacija malo smiri, Srbija razmotriti sve svoje opcije i reći: ako su pravila igre promenjena, mi želimo drugačije aranžmane za Srbe na severu Kosova i u Republici Srpskoj. Drugim rečima, više se ne govori o legalnosti, već o uticaju i moći, a pošto je medjunarodno pravo odbačeno, onda ni uloga UN ni Dejtonski sporazum možda neće imati svoj dosadašnji značaj.

XS
SM
MD
LG