Linkovi

Srbija tražila da UN ponište nezavisnost Kosova


Predsednik Srbije Borist Tadić zatražio je od Saveta bezbednosti UN da poništi unilateralnu deklaraciju kosovske nezavisnosti, rekavši da je nezakonita i da narušava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. No uprkos tom zahevu, jedan broj članica Saveta otvoreno je izrazio podršku novoj kosovskoj državi.

Na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti, predsednik Tadić je upozorio 15 njegovih članica da odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova predstavlja opasan presedan.

“Republika Srbija neće prihvatiti ovakvo narušavanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Postoje desetine raznih Kosova u svetu i sva ona samo čekaju da kosovska secesija postane stvarnost i da se ustanovi kao takozvana prihvatljiva norma. Upozoravam, sa punom odgovornošću, najodgovornije na opasnost da mnogi postojeći konflikti mogu da eskaliraju, da se zamrznuti konflikti rasplamsaju, a novi buknu”

Tadić je još jednom ponovio da je Srbija predana mirnom i kompromisnom rešenju za Kosovo, te da Srbija neće pribeći sili. Ponovio je da Beograd nikada neće priznati Kosovo i zatražio od generalnog sekeretra Ban Ki Muna da svetska organizacija poništi i oglasi nevažećom deklaraciju o kosovskoj nezavisnosti. Međutim, Ban je novinarima nakon sedince kazao da ta odluka nije u njegovoj nadležnosti.

"Primetio sam da je jedan broj država priznao nezavisno Kosovo i želio bi da podsetim da je pitanje priznavanja država u individualnoj nadležnosti svake od zemalja, a ne u nadležnosti sekretarijata UN", kazao je Ban.

Upitan o tvrdnjama da je nezavisnost Kosova ilegalna, generalni sekretar Svjetske organizacije kazao je da nije na njemu da sudi o legalitetu.

Britanija, Francuska i SAD – tri od pet članica s pravom veta – podržale su nezavisnost Kosova i odbacile argument srpskog predsednika da će se time stvoriti opasan presedan. Predstavnici pomenutih država tvrde da je Kosovo jedinstven slučaj.

Američki predsednik Buš priznao je Kosovo i pozdravio uveravanja Prištine da će ispoštovati Ahtisarijev plan i graditi demokratsko i multietničko društvo.

Rusija i Kina – preostale dve članice sa pravom veta – snažno su se usprotivile deklaraciji kosovske nezavisnosti. Ruski ambasador Vitalij Čurkin nazvao ju je “pretnjom miru i stabilnosti na Balkanu”. Kina je ponovila poziv da se do rešenja dođe kroz pregovore.

Hitna sednica Saveta bezbednosti okončana nakon više od dva sata rasprave, bez dogovora o rezoluciji ili zajedničkom saopštenju.
Predsedavajuchi Saveta bezbednosti, ambasador Paname Rikardo Alberto Arias rekao je da za sada nema zahteva za novi sastanak.

XS
SM
MD
LG