Linkovi

Di Karlo: SAD priznale Kosovo u uverenju da status quo nije bio održiv


“SAD su priznale Kosovo u uverenju da status quo nije bio održiv i da je, pošto dve strane nisu mogle da postignu sporazum, Ahtisarijev plan najbolji put napred i najbolji način da se očuva stabilnost regiona,” izjavila je u eksluzivnom intervjuu za Glas Amerike,” zamenica pomoćnika državnog sekretara Rozmari Di Karlo. Upiatana kako će se priznanje nezavisnosti Kosova od strane SAD odraiti na bilateralne odnose Vašingtona i Beograda gospodja Di Karlo je rekla:

Di Karlo: Moramo da se suočimo sa činjenicom da će naredni period biti težak. Mi želimo da održimo dobre odnose sa Srbijom sa kojom smo istorijski imali veoma dobre veze. Bili smo saveznici u dva svetska rata, imamo brojne poslovne i veze u investicijama, medjuljudske kontakte, - imamo značajnu srpsku dijasporu u SAD. Za nas je veoma važno da nastavimo da razvijamo te veze.

Glas Amerike: Kakve će po vašem mišljenju biti posledice nezavisnosti Kosova na Balkanu, imajući u vidu brojnu albansku manjinu u Makedoniji i Crnoj Gori, kao i situaciju u Bosni i Hercegovini?

Di Karlo: Smatramo da će nezavisnost Kosova zapravo pomoći regionu da krene napred. Potrebno je da region prevazidje konflikte iz 1990-ih godina. Potrebno je da se region okrene ka budućnosti koja je u evro-atlantskim institucijama što bi omogućilo svim zemljama, uključujući Srbiju, da ostvare napredak, posebno ulaskom u Evropsku uniju.

Glas Amerike: Stav SAD je da je Kosovo jedinstven slučaj, ali u nekim secesionističkim regionima već se najavljuje da bi mogli da slede primer Kosova. Da li smatrate da bi Kosovo ipak moglo da bude presedan u Evropi i širom sveta?

Di Karlo: SAD zaista smatraju da je slučaj Kosova jedinstven i da ima aspekte koji nisu prisutni u drugim sličnim konfliktima. Kosovo treba posmatrati u širem kontekstu nasilnog i nekonvencionalnog raspada bivše Jugoslavije. To je poslednje poglavlje procesa kolapsa bivše Jugoslavije. Tu su zatim politika represije i etničkog čišćenja 1990-ih godina, intervencija medjunarodne zajednice na Kosovu i usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, koja je uspostavila misiju svetske organizacije i okončala upravu Srbije nad Kosovom. Rezolucija je takodje predvidela politički proces kojim će biti utvrdjen budući status Kosova. Ti elementi nisu prisutni u drugim konfliktima u svetu.

XS
SM
MD
LG