Linkovi

Server: Suština nije u proglašenju nezavisnosti već u njenom priznanju


Za komentar povodom proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja Kosova od strane SAD obratili smo se potpredsedniku Američkog instituta za mir Danijelu Serveru. Na pitanje kolege Branka Mikašinovića kakav razvoj dogadjaja na Kosovu očekuje posle proglašenja nezavisnosti Server je rekao:

Server: Nadam se da će situacija na Kosovu ostati mirna i da će Srbi i druge manjine imati normalne uslove uslove za žiot što se za sada, koliko mi je poznato, i ostvaruje. Sledeći korak je priznavanje nezavisnosti, a sada smo tek na početku tog procesa. Kada se radi o eventualnoj podeli Kosova mislim da je to opcija koju Beograd želi. Mislim da Beograd preduzima korake koji bi mogli da dovedu do podele, ali da time ujedno destabilizuje situaciju na Balkanu i krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 na koju se inače često poziva.

Glas Amerike: Kakve će biti posledice proglašenja nezavisnosti i njegovog priznanja po odnose Srbije i SAD?

Server: Smatram da to pre svega zavisi od Srbije. Mislim da SAD nemaju problema u odnosima sa Srbijom, ali da Srbija ima problema u stavu prema SAD. Mislim da se Srbija suočava sa nekim suštinskim odlukama u pogledu svoje budućnosti. Premijer Koštunica bi izgleda želeo da se veže Srbiju za Rusiju i da zauvek nastavi da se suprotstavlja nezavisnosti Kosova što bi odložilo ulazak Srbije u EU i dovelo do zategnutosti u odnosima sa SAD. Srbija bi, medjutim, mogla i da, možda ne sutra, ali - recimo za nekoliko meseci, prihvati faktičko stanje i iskoristi tu situaciju na najbolji mogući način. Tu pre svega mislim na ulazak u EU, a verujem da je gradjanima Srbije daleko više stalo da članstva zemlje u Evropskoj uniji nego do formalnog suvereniteta nad Kosovom, pošto su svi u Srbiji svesni činjenice da taj suverenitet nije moguće efektivno sprovesti na Kosovu.

Glas Amerike: Jedno od najčešće pominjanih pitanja u vezi sa nezavisnošću Kosova je da li će se time stvoriti presedan za druge regione sa sličnim ambicijama u Evropi i širom sveta?

Server: Suština nije u proglašenju nezavisnosti već u njenom priznanju. Neki drugi regioni u svetu će možda proglasiti nezavisnost, ali je pitanje ko će ih priznati. Mislim da ni Rusija, na primer, nije baš preterano zainteresovana za nezavisnu Abhaziju ili Transdjnestriju. Da ponovim, prema mom shvatanju, ključ je u priznanju, a mislim da će prilično veliki broj zemalja priznati Kosovo u roku od, recimo, dva meseca. Medjutim, smatram da će Kosovo nastaviti da bude izvor tenzija izmedju Srbije i SAD i Srbije i EU, ukoliko Beograd ostane uporan u svom stavu.

XS
SM
MD
LG