Linkovi

SAD zvanično priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu


Sjedinjene Države danas su zvanično priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu-saopštila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs, čestitajući kosovskom narodu taj, kako je navela istorijski događaj.

U saopštenju koje je podeljeno novinarima u Stejt dipartmentu, Rajsova je navela da je predsednik Džordž Buš potvrdno odgovorio na zahtev Kosova za uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje, ističući da će se time učvrstiti specijalne veze prijateljstva koje povezuju narod Sjedinjenih Država i Kosova.

Pozdravljamo posvećenost Kosova, iskazanu u deklaraciji o nezavisnosti, da sprovede Ahtisarijev plan, ustanovi multietničnost kao osnovni princip dobre vladavine i prihvati međunarodnu superviziju - istakla je američki državni sekretar. Ona je poručila da Kosovo ne može biti presedan ni za jednu situaciju u svetu danas. Neuobičajna kombinacija faktora u vezi sa kosovskom situacijom, uključujući raspad Jugoslavije, istoriju etničkog čišćenja i zločina protiv civila na Kosovu, dug period administracije Ujedinjenih nacija, ne može se naći nigde, što Kosovo čini posebnim slučajem, saopštila je Kondoliza Rajs.

Visoki američki zvaničnik ističe da Sjedinjene Države žele da iskoriste ovu priliku da učvrste prijateljstvo sa Srbijom, saveznikom tokom dva svetska rata. Pozivamo srpske lidere da rade zajedno sa Sjedinjenim Državama i našim partnerima u cilju postizanja zajedničkih ciljeva, kao što su zaštita prava, bezbednosti, kulture i života srpske zajednice na Kosovu, naglasila je Rajsova. Državni sekretar je zaključila da su Sjedinjene Države odlučne da i dalje budu bliski prijatelji i partner Kosova kao nezavisne države.

XS
SM
MD
LG