Linkovi

RS: Neprihvatljiv akt razbijanja teritorijalnog integriteta Srbije


Predsjednik RS, premijer i predsjednik Narodne skupštine RS, Rajko Kuzmanović, Milorad Dodik i Igor Radojičić u povodu jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije dali su zajedničku izjavu u kojoj se ovaj akt „naziva neprihvatljivim aktom razbijanja teritorijalnog integriteta Srbije, protivno njenoj volji i povelji UN-a, koji kao takav mora biti međunarodno odbačen“.

„RS ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenju nezavisnost Kosova i Metohije „, navodi se u izjavi koju je pročitao Rdojičić, te dodaje da će predstavnici ovog entiteta u zajedničkim institucijama BiH blokirati uspostavljanje bilo kakvih veza s Kosovom.
Uz izražavanje pune podrške građanima i organima vlasti Srbije u očuvanju njenog terirorijalnog integriteta uključujući i Kosovo, lideri RS pozvali su i ostale zemlje da se uzdrže od čina priznanja kosovske nezavisnosti.

RS je pozvala međunarodne snage da spriječe nasilje na Kosovu od strane većinskog albanskog stanovišta, a svoje građane da se u slučaju bilo kakvih protesta uzdrže od incidenata i nasilnih akcija.

Obraćajući se novinarima predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da se jednostranim priznanjem nezavisnosti Kosova „dogodila nepravda i atak na državu Srbiju“.

„Proglašavajući kvazinezavisnost jedne lažne države učinili su oni koji na to nemaju pravo ni po zemaljskih ni Božijim zakonima. Taj akt je ništavan cilj po domaćem pravu, po me povelji UN-a i po moralnom kodeksu koji zabranjuje otimanje tuđe teritorije“, naglasio je Kuzmanović. Prema njegovim riječima „secesiju je podržao nepravedni, imperijalni svijet koji je time srušio svoje vlastite odluke“.

„Lažna je tvrdnja svjetskih moćnika da je Kosovo izolovan slučaj koji nema refleksiju na druge regione“, kazao je predsjednik RS, te zaključio da „će se nakon ovoga desetine regija u Evropi i svijetu naći povod za svoju samostalnost“.

A u Banjoj Luci održani su i prvi protesti u povodu proglašenja kosovske nezavisnosti. Oko stotinjak članova i simpatizera Srpskog narodnog pokreta – Izbor je naš, predvođeni predsjednikom ove organizacije Danom Čankovićem okupilo se jučer u centru Banja Luke u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Noseći transparente na kojima je pisalo „Kosovo je pečat srpstva“, „dajem Bosnu za Kosovo“, u trenutku dok je kosovski parlament usvajao deklaraciju o nezavisnosti, većina okupljenih kazala je da se i na ovaj način žele solidarisati sa srpskim narodom na Kosovu i u Srbiji.

„Ovo je prvi u nizu mitinga koje ćemo organizovati na putu ka našem cilju- proglašenju nezavisnosti Republike Srpske“, izjavio je Čanković. On je dodao da je „taj cilj sve bliže jer ne može međunarodna zajednica osporavati Srbima u BiH pravo na samoopredjeljenje, a to isto pravo dati Albancima na Kosovu“.

Miting je trajao oko pola sata i protekao je bez incidenata, a protestno okupljanje istim povodom za ponedjeljak najavili su i studenti Univerziteta u Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG