Linkovi

Vuk Jeremić preneo ambasadorima stav Srbije o odluci Kosova


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić apelovao je večeras na ambasadore i šefove diplomatskih misija akreditovane u Beogradu da vlade njihovih zemalja ne priznaju odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Jeremić je "izrazio očekivanje da će se medjunarodne organizacije ponašati u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednostiUN, Završnog akta iz Helsinkija, kao i drugim medjunarodnim dokumentima koji garantuju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta suverenih država".

Jeremić je danas popodne pozvao na hitne konsultacije ambasadore i šefove diplomatskih misija koji su na službi u Beogradu i preneo im "zvaničan stav vlade Srbije o neprihvatanju jedostranog nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije, dodaje se, "svojim sagovornicima je ukazao na moguće posledice koje ovakav nelegalan akt može da izazove na planu bezbednosti, istakavši da jedostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije predstavlja kršenje medjunarodnog prava".

XS
SM
MD
LG