Linkovi

Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio mirne proteste širom Srbije


Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da jednostrano proglašenje "lažne
države" Kosovo predstavlja završni čin politike koja je započeta agresijom NATO na Srbiju 1999. godine. Koštunica je u obraćanju gradjanima koje je prenosio direktno Prvi program RTS ponovio da će Vlada poništiti sve dokumente kojima se na tlu Srbije stvara "lažna država".

"Nikada se nije jasnije pokazala istina zašt je Srbija divljački razarana pod NATO bombama", rekao je on na konferenciji za novinare nakon što je kosovski parlament u Prištini proglasio nezavisnost Kosova i Metohije.

Koštunica je najavio da će "Vlada i parlamentarne stranke zajedno organizovati mirne proteste širom Srbije i dogovoriti se kada će u Beogradu biti prvi veliki protest" i pozvao gradjane na dostojanstvo koje "mora biti iznad sile protiv koje se borimo". Prema njegovim rečima, iza "lažne države" stoje vojni interesi NATO, a da "do ovog nezapamćenog bezakonja dovela je destruktivna, surova i nemoralna politika sile koju sprovode SAD".

"Ovim činom je celom svetu dato na znanje da Amerika silu stavlja iznad Povelje UN i da je spremna da samovoljno, bezobzirno i grubo krši medjunarodni poredak zarad svojih vojnih interesa", kazao je Koštunica.

Stavljajući nasilje iznad načela medjunarodnog prava, dodao je premijer, "SAD su primenom slepe sile ponizile i naterale EU da pogazi principe na kojima počiva sama EU. Prema njegovim rečima pre svega je ponižena Evropska unija, a ne Srbija koja je "odbila da se ponizi, držeći se čvrsto prava i odbijajući da se povinuje sili".

Koštunica je upozorio da je na Kosovu i Metohiji od dolaska NATO trupa ubijeno i proterano mnogo Srba, a bezbrojne kuće, drevni manastiri i crkve spaljeni i kazao da "ni po koju cenu ne sme doći do novih nevinih žrtava na Kosovu, do novih progona i novih rušenja".

"Želim još jednom da ponovim da je Srbija stara država, a srpski narod stari evropski narod. Kroz vekovnu državotvornu istoriju kao narod iskusili smo kakva sve zla može da učini strana sila. Ali smo se kroz našu istoriju još bolje uverili u snagu prava i pravde i vrednost slobode", kazao je on.

Naglašavajući kako će "pravo, pravda i sloboda vodiće nas sve dok u potpunosti pokrajinu Kosovo i Metohiju ne vratimo tamo gde joj je i mesto u ustavnopravni poredak Srbije", on je kazao da "dok politika sile misli da je danas trijumfovala praveći lažnu državu, milioni Srba već misle o danu slobode koji mora doći".

XS
SM
MD
LG