Linkovi

Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o nezavisnosti Kosova


Skupština Kosova proglasila je tačno u 15 sati 50 minuta nezavisnost Kosova. Ubrzo potom građanima Srbije obratili su se zasebno premijer Vojislav Koštunica i predsednik Boris Tadić koji su osudili jednostrano proglašenje nezavisnosti, a Moskva je zatražila hitnu sednicu SB UN. Ispred zgrade Vlade Srbije i ambasade SAD okupljaju se građani nezadovoljni proglašenjem nezavisnosti, dok se na ulicama Prištine i drugih gradova Kosova slavle pretvara u euforiju. Više funkcionera iz Beograda boravi u pokrajini zbog proglašenja nezavisnosti,

Nezavisnost Kosova objavio je predsednik kosovskog parlamenta Jakup Krasnići rečima: "Republika Kosovo je od ovog trenutka nezavisna, demokratska zemlja."

Prethodno, Deklaraciju nezavisnosti pročitao je premijer Hašim Tači. Događaj su direktno prenosile televizije CNN, BBC i Euronews. Tači se sa govornice obratio na albanskom i srpskom jeziku, poručujući da je današnji dan "novi početak" i "kraj zabluda da će Kosovo ikad više biti pod vlašću Beograda".

"Kosovo će biti država svih njenih građana. Nema mesta strahu i diskriminaciji. Država jednakih prilika za sve. Razlike među nama su naša prednost", rekao je Tači obraćajući se poslanicima i gostima, među kojima je i bivši šef verifikacione misije na Kosovu Vilijem Voker, predstavnici dipolomatskog kora akreditovani u Prištini i javne ličnosti Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu sa govornice je poručio da će se "od današnjeg dana istorija Kosova deliti na dva perioda, pre i posle nezavisnosti". "Generacije su se žrtvovale za ovaj dan... Ovo nije znak osvete za prošlost, već početak gradnje nove budućnosti", rekao je Sejdiu.

Tači je pročitao i Deklaraciju nezavisnosti, u kojoj se navodi da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti".

Kosovska država će "biti formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija", piše u dokumentu od 12 tačaka. Ahtisarijev plan predviđa nezavisnost Kosova koju će nadgledati misija EU. "Kosovo je demokratsko, laičko i mutlietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo", piše dalje u tekstu.

"Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da će se "Kosovo posvetiti miru i stabilnosti u regionu" i "izražava zelju da ima dobre odnose sa susedima". Takođe, navodi da nezavisno Kosovo "garantuje (zaštitu) kulturnog i verskog nasleđa".

Prema predlogu posebne komisije nova zastava Kosova će imati plavu osnovu sa kartom Kosova bele boje u sredini a iznad toga šest zvezdica iste boje i veličine kao na zastavi EU. Grb Kosova će takođe imati plavu osnovu sa žutom kartom Kosova iznade koje su takođe zvezdice - šest kao i na zastavi.

XS
SM
MD
LG