Linkovi

Brisel: Misija vladavine prava EU na Kosovu - EULEX Kosovo


Savet ministara Evropske unije je danas u Briselu saopštio da se pokreće "Misija vladavine prava EU na Kosovu-EULEX Kosovo" koja će postati operativna posle prelaznog perioda od 120 dana. U saopštenje je rečeno da je Savet ministara "pismenim postupkom" usvojio dokument "zajednička akcija" o misiji na Kosovu koja će biti vodjena u sklopu evropske bezbednosne i odbrambene politike.

Cilj je, kako se naodi, da EULEX "pomogne kosovskim vlastima, pravosudnim vlastima i službama za sprovodjenje zakona u napredovanju ka tome da postanu samoodržive i da njihov rad postane odgovoran i podložan uvidu". Misija EU će podržati lokalne vlasti "u daljem razvoju i jačanju multietničkog pravosudnog sistema i multietničke policije i carine, obezbedjujući da te tri institucije ne budu pod bilo kakvim političkim uplivom i da usvoje medjunarodno priznate standarde i najbolju evropsku praksu".

EULEX će imati policijske snage, pravosudno i carinsko osoblje, koji će biti razmešteni u važnim službama i ministarstvima. EULEX Kosovo će svoj mandat ostvarivati kroz nadzor, davanje saveta i uputstava, "a zadržaće i neka izvršna ovlašćenja", a za prvih 16 meseci misije biće upotrebljena sredstva od 205 miliona evra. U saopštenju je navedeno da je Političko-bezbednosni komitet EU 7. februara naimenovao Iva de Kermabona za šefa misije EULEX, dok je Savet ministara za specijalnog predstavnika EU za Kosovo postavio Pitera Fejta.

Mandat Fejta će biti, kako je rečeno, da "savetuje i podržava politički proces, pospešuje sveukupnu koordinaciju EU na Kosovu, da daje lokalne političke smernice šefu EULEX misije na Kosovu". Njegov mandat biće, takodje, da "doprinosi razvoju i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda na Kosovu". Misiju EU će činiti blizu 2.000 članova, i to 1.400 policajaca i pripadnika žandarmerijsko-karabinjerskih specijalnih snaga, kao i više stotina sudija, tužilaca i drugog osoblja.

Evropska unija: Usvojene odluke o imenovanjima

Evropska unija je usvojila odluku o imenovanju Pitera Fejta za specijalnog predstavnika EU na Kosovu i Iva de Kermabona za šefa misije Euleks, kao i odluku o usvajanju "operativnog plana" za slanje misije EU na Kosovo, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU. Holandjanin Piter Fejt će, kao specijalni predstavnik, koordinirati sve aktivnosti EU na Kosovu. On će posle prelaznog roka od 120 dana postati medjunarodni civilni predstavnik.

Francuski general De Kermabon biće šef Euleksa - pravosudno-policijske misije EU.
Misija EU na Kosovu imaće blizu 2.000 članova - 1.400 policajaca i pripadnika žandarmerijsko-karabinjerskih specijalnih snaga, kao i više stotina sudija, tužilaca i drugog osoblja. Zamišljeno je da u roku od 120 dana misija EU preuzme sve nadležnosti od UNMIK-a. De Kermabon je 2002. bio šef brigade Kfora za sektor Sever u Kosovskoj Mitrovici, a 2003. je bio zamenik komandanta Kfora. Na čelo Kfora je došao u septembru 2004. godine.

Tokom karijere služio je u Legiji stranaca i učestvovao u operacijama u Čadu i Kambodži. Prvi put je došao na Balkan 1995, kao pomoćik komandanta Unprofora za Sarajevo, zatim je postao šef štaba multinacionalne brigade Ifor-a za sektor Jugoistok. Srpskoj javnosti Fejt je, izmedju ostalog, poznat kao učesnik pregovora o prekidu oružanog delovanja albanskih ekstremista na jugu Srbije 2001. godine.

Evropska unija odobrila je jutros slanje 2.000 pripadnika pravosudno-policijske misije EULEKS za Kosovo, uoči sutrasnjeg očekivanog proglašneja nezavisnosti južne srpske pokrajine. Misija je zvanično odobrena u ponoć, pošto nijedna od 27 čalnica EU nije uložila prigovor na operativni plan misije pre isteka roka.

XS
SM
MD
LG