Linkovi

Srbija zatražila da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija spriječi secesiju Kosova


Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić zatražio je od Savjeta bezbjednosti UN da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu, uz najavu da će službeni Beograd iskoristiti sve raspoložive mogućnosti, izuzev vojne sile, da spriječi odvajanje Kosova. I ovu sjednicu Savjeta bezbjednosti obilježili su disonatni tonovi Rusije na jednoj i SAD i članica EU na drugoj strani.

Ministar Jeremić je kazao da Beograd nikada neće prihvatiti kosovsku nezavisnost i da će iskoristiti diplomatska, ekonomska i politička sredstva kako bi osujetio nezaisvisnost Kosova.

"Srbija neće upotrijebiti silu. To smo jasno deklarisali na samom početku procesa. Ali upotrijebićemo i političke i ekonomske i diplomatske mjere kako bi osujetili ilegalnu sececiju. Ipak, vjerujemo da još nije kasno da se spriječi ovaj presedan”, kazao je Jeremić.

Srbija i njen ključni saveznik – Rusija, tvrde da će kosovska nezavisnost, kao presedan, ponukati secesionističke težnje širom planete. Novinarima su ambasador Rusije Vitali Čurkin i ministar Jeremić takođe saopštili da većina članica Savjeta bezbjednosti podržava nastavak pregovora u kojima bi se došlo do kompromisa. Takav kompromis je, vjeruje ministar Jeremić, moguć:

"Ovo nije prvi put u istoriji da je teško naći rješenje, ali bi bilo prvi put da međunarodna zajednica deklariše da je teško naći rješenje i da, stoga, odustaje od traganja."

Predstavnik Sjedinjenih Država Alehandro Volf ukazao je međutim da je pregovarački proces pokazao da su fundamentalne pozicije dvije strane nepomirljive i da je to razlog zbog koga nije došlo do kompromisa, te da nije u pitanju ograničavanje pregovora. Alehandro Volf je ponovio da Vašington smatra da je Ahtisarijev plan najbolja moguća opcija.

“U ime SAD saopštio sam da je Kosovo jedinstven slučaj, koji ima svoju istoriju koja se ne može zaboraviti ili ignorisati. U pitanju su posljedice politike etničkog čišćenja Slobodana Miloševića i njegove vlade, koja je učinila da se Kosovom nikada više ne upravlja iz Beograda”, kazao je Volf.

Članice EU i Sjedinjene Države podržavaju Ahtisarijev plan. Rusija i Srbija, na drugoj strani, vjeruju da bi UN trebalo da ponište jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Osim toga, ruski ambasador Vitalij Čurkin kazao je da bez odobrenja Savjeta bezbjednosti nije moguće slanje misije EU na Kosovo.

“Nema načina da se modalitet međunarodnog civilnog prisustva može promijeniti odlukom nekih članica UN ili jednostranom odlukom Generalnog sekretara. On se mora konsultovati sa Savjetom i od Savjeta dobiti odobrenje”, smatra Čurkin.

Britanski ambasador Džon Sojers je, međutim, kazao da EU, kojoj je region Zapadnog Balkana geografski najbliži, mora da preuzme odgovornost, te da smatra da je Ahtisarijev plan opet najbolja opcija.

Za debatu koja je vođena iza zatvorenih vrata iskazano je veliko interesivanje, a prisustvovale su joj desetine diplomata akreditovanih u sjedištu UN na Ist Riveru.

XS
SM
MD
LG