Linkovi

Posustala ekonomija pogađa mala preduzeća čiji su vlasnici imigranti


Posustala američka ekonomija i rast stope nezaposlenosti pogađaju različite kompanije širom zemlje, uključujući i one čiji su vlasnici imigranti. Mala imigrantska preduzeća u okrugu Princ Vilijam u Virdžiniji trpe značajnu štetu, ne samo zbog usporene privrede, već i opštinskih uredbi usmerenih protiv ilegalnih imigranata i radnika bez uredne dokumentacije.

Video klub Meksiko, koji se nalazi na koridoru Route One, radi već 19 godina. Suvlasnik Pablo Vargas međutim kaže da posao nikada nije bio gori.

“Niko ne želi ništa da kupi. Radije bi štedeli novac nego ga trošili” kaže Vargas.

Pogođena su čak i veća preduzeća. Karlos Kastro, vlasnik tri supermarketa u kojima uglavnom kupuju Latinoamerikanci, kaže da je prodaja značajno opala.

“U ovoj radnji, prodaja je opala za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, a u Aleksandriji od 22 do 25 procenata” navodi Karlos.

Isti slučaj je i sa kompanijama čiji su vlasnici Azijati. Jong Je Park, menadžer podružnice korejsko-američke banke u severnoj Virdžiniji, ističe da se azijskim klijentima odobrava sve manje kredita.

“Broj zahtjeva značajno je opao u posljednjih nekoliko mjeseci, što je slučaj i sa kreditima koje procesuiramo.”

Okrug Princ Vilijam, blizu prestonice Vašingtona, značajno se razvio u poslednjim godinama i u njemu živi velika imigrantska populacija. I to područje je međutim pogođeno padom vrednosti na tržištu nekretnina, kreditnim problemima i finansijskom nesigurnošću. Promene primećuje i predsedavajuća okružne privredne komore Džoan Bel i predsednik Lori Vejder.

“Veliki broj članica koje ne obnavljaju svoje članstvo su u stvari preduzeća koja se zatvaraju. To se događa svake godine. Ove godine međutim ima više onih kompanija koje prestaju sa radom”, kaže Lori Vejder.

Broj obnovljenih članstava pao je za dva do tri procenta, ali se više novih članica pridružilo komori 2007. Članica komore, vlasnica kozmetičkog salona Džuli Do je međutim i dalje zabrinuta.

“Mušterije ne dolaze redovno kao nekada. Umjesto svake dvije do tri nedjelje, posjećuju salon jednom mjesečno, dok pojedini klijenti odlučuju da uopšte ne dolaze zato što nemaju novca”.

Pad prometa na tržištu nekretnina i posustala izgradnja samo su delom odgovorni za slabo poslovanje lokalnih preduzeća, na koja utiču i uredbe usmerene protiv ilegalnih imigranata. Policiji je između ostalog dozvoljeno da proverava imigrantski status svih koji prekrše zakon. To je uplašilo radnike bez papira, koji inače teško nalaze posao zbog posustale privrede. Mnogi razmišljaju da napuste okrug i vrate se u svoje zemlje.

I mnogi su se odselili, što je nanelo štetu firmama koje zavise od njihove potrošnje. Vlasnik restorana El Portal, Manuel Arbaiza je u opasnosti da izgubi investiciju vrednu 400 hiljada dolara. On kaže da je zapazio promjene čim je okrug usvojio mjere protiv ilegalne imigracije.

«Pre jula, za nas je bio dobar dan kada smo zarađivali između 2 do 3 hiljade dolara, uglavnom vikendima. Sada ima dana kada zaradimo 80 dolara. Više nas košta da držimo restoran otvorenim nego da ga zatvorimo,» kaže Arbaiza.

Zatvaranje bi značilo i otpuštanje više radnika, što bi dalje pogoršalo već lošu ekonomsku situaciju. Preduzeća, uključujući i ona čiji su vlasnici imigranti, verovatno čekaju teška vremena.

XS
SM
MD
LG